KONFERENCIJA “VAŽNOST INTEGRACIJE SKRBI KOMPLEKSNIH PACIJENATA” U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI NA OTOKU UGLJANU

Tekst: N. Serdarević/Panopticum

Foto: PBU/HRT

U organizaciji platforme za međusektorsku suradnju u području zdravstva “Zdravstveni opservatorij” u petak, 22. rujna 2023. u Psihijatrijskoj bolnici na otoku Ugljanu održava se jednodnevna konfercija pod nazivom “VAŽNOST INTEGRACIJE SKRBI I NEFORMALNE SKRBI PRI ZBRINJAVANJU I OTPUSTU KOMPLEKSNIH PACIJENATA” .

Cilj konferencije je ukazati na postojeće probleme i barijere u pružanju skrbi, kao i primjere dobrih praksi integracije skrbi i neformalne skrbi na modelu Zadarske županije, uzimajući u obzir regionalne razlike u dostupnosti skrbi (kopneni, priobalni, otočni dijelovi). Model integracije skrbi prikazat će se na primjeru Psihijatrijske bolnice Ugljan na skupini psihijatrijskih pacijenata. Adresirat će se i ključne izazove u pristupu neformalnoj skrbi i neformalnim njegovateljima na primjeru Zadarske županije i, povezano s tim, stanje i potrebna poboljšanja u Hrvatskoj.

Nacionalni plan razvoja zdravstva od 2021. do 2027. godine navodi da će „zdravstveni sustav Republike Hrvatske do 2027. godine postati učinkovitiji, kvalitetniji i održiviji te osigurati izvrsnu dostupnost skrbi svim stanovnicima bez obzira gdje žive“. Smjernice o integraciji skrbi i koncept 24/7/365 te Smjernice o neformalnoj skrbi i pružanju podrške neformalnim njegovateljima, izrađene u sklopu Zdravstvenog opservatorija, predlažu da se izradi nacionalni strateški plan unaprjeđenja integracije skrbi, te nastavno na njega akcijski plan kao operativni dokument s indikatorima, nositeljima i rokovima.  Podršku integriranoj skrbi pritom valja razvijati na svakoj pojedinoj razini:

  • Državna razina (Vlada, ministarstva, agencije…)
  • Lokalne i regionalne samouprave
  • Lokalne zajednice
  • Razina institucija
  • Udruge civilnog društva

Podsjetimo, projektom Zdravstveni opservatorij oformljena je mreža udruga i partnera iz akademske zajednice te sindikata, koja trenutno broji 30 članova. Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za postizanje učinkovitog dijaloga s javnom upravom, socijalnim partnerima i znanstvenim visokoobrazovnim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi koje doprinose jednakopravnosti građana u pristupu kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti te očuvanju i razvoju javnog zdravstvenog sustava.

Nositelj projekta je Udruga Krijesnica. Više informacija o projektu može se pronaći na internetskoj stranici: https://zdravstveniopservatorij-krijesnica.hr/. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu putem internetske poveznice: https://forms.gle/KNf3AWZqzv8irqqGA

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon