HVZ: TIJELIMA DRŽAVNE UPRAVE NA RAZMATRANJE POSLANI NOVI PRAVILNICI ZA VATROGASCE

Tekst: HVZ

Foto: SMŽ

Posljednjih je tjedana u javnosti prisutno isticanje problematike vatrogasaca, a u nastojanju iznalaženja rješenja i s ciljem daljnjeg unaprijeđenja vatrogasnog sustava koji se prvenstveno tiče radnopravnog statusa profesionalnih vatrogasaca u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim organizacijama, glavni vatrogasni zapovjednik je pripremio i uputio prijedloge 4 pravilnika koja su od petka, 3. svibnja 2024. javno dostupni za raspravu na e-savjetovanju.

U proceduru su stavljeni sljedeći pravilnici:

  1. Pravilnik o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca,
  2. Pravilnik o kriterijima za određivanje područja odgovornosti i područja djelovanja postrojbi dobrovoljnog vatrogasnog društva, vatrogasne intervencije te načine određivanja vatrogasne opreme i broja vatrogasaca koji moraju biti u vatrogasnoj postrojbi,
  3. Pravilnik o mjerilima za ustroj i razvrstavanje vatrogasnih postrojbi, kriteriji za određivanje broja i vrste vatrogasnih postrojbi na području jedinice lokalne samouprave te njihovo operativno djelovanje na području za koje su osnovane,
  4. Pravilnik o uvjetima za stjecanje vatrogasnih zvanja, oznake vatrogasnih zvanja, funkcionalne oznake radnog mjesta, promaknuća i napredovanje kroz vatrogasna zvanja, uvjeti i način prevođenja stečenih vatrogasnih zvanja u nova vatrogasna zvanja.

Tijelima državne uprave na razmatranje je poslana i Uredba o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, a prije upućivanja Vladi RH na donošenje.

Ovim će se pravilnicima strukturno riješiti organizacija vatrogasnog sustava što će imati direktni utjecaj na usklađivanje koeficijenata profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama i onima zaposlenim u državnoj službi.

Ovim postupkom glavni vatrogasni zapovjednik potvrđuje namjeru rješavanja problematike koju ističu vatrogasci na terenu, a pri tome želeći naglasiti partnerski odnos i zajedništvo koji su temelj vatrogasne humane djelatnosti. Vjerujemo kako će se ovo zajedništvo vidjeti i u daljnjem rješavanju trenutne problematike, uz sinergijsko djelovanje i uz međusobno uvažanje svih strana.

Glavni vatrogasni zapovjednik poduzimao je i poduzimat će sve mjere i radnje u interesu digniteta, operativnosti i učinkovitosti statusa kojeg vatrogasci imaju u društvu, a pri tome uživajući potporu Vlade RH koja je brojnim aktivnostima i činjenjima potvrdila da je vatrogastvo u organizacijskom, operativnom i sigurnosnom smislu važna sastavnica hrvatskog društva. Nizom ulaganja iz državnog proračuna, ali iz sredstava EU fondova, omogućila je značajan napredak vatrogasnog sustava u proteklih nekoliko godina što je vidljivo u svim sferama vatrogasne organizacije.

Ova će se misija nastaviti i u narednome razdoblju, zajedničkim djelovanjem svih sastavnica vatrogasnog sustava, i uz potporu Vlade RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon