IZBORI 2024. – VLADU RH FOMIRATI ĆE HDZ I MOŽEMO!

Tekst: B. Matijević

Foto: S. Cinik

Bez obzira na predizbornu retoriku i javnu percepciju nemogućeg političkog spoja, a prema neslužbenim diplomatskim izvorima, buduću Vladu Republike Hrvatske nakon parlamentarnih izbora formirati će političke stranke HDZ i Možemo! Nakon Plenkovićevog političkog razlaza s MOST-om i političkog eksperimenta sa strankom HNS Ivana Vrdoljaka, Hrvatska, čini se, ima priliku ponovo gledati političku premijeru nečega što se na prvi pogled čini nespojivim.

Naime, nakon velikog političkog pritiska koji kontinuirano dolazi iz Bruxellesa kao i iz međunarodnih centara moći, HDZ je još prije nekoliko tjedana donio završnu odluku o postizbornoj koaliciji s platformom Možemo!. Iako je politički vokabular i jednih i drugih ukazivao da te dvije stranke nemaju nikakvih dodirnih točaka, činjenice govore nešto potpuno suprotno. To se najbolje moglo uočiti na slučaju Zambija gdje je došlo do sinergije u kojoj je, doduše, HDZ diplomatskom  aktivnošću dominirao situacijom zajedno s ostalim partnerima u EU, dok je platforma Možemo LGBT kanalima lobirala za svoje članove i simpatizere smještene iza rešetaka zambijskog zatvora.

GOVORE JEDNO A RADE DRUGO

Zambijska atmosfera održala se, kako vidimo, sve do današnjih dana, gdje ni imenovanje budućeg Glavnog državnog odvjetnika RH neće poljuljati novoformiranu vlast. U trenucima izbora Ivana Turudića, HDZ je vladao već saznanjima kako ima dovoljno zastupnika u novom sazivu Sabora i nije se u svojoj odluci izbora Glavnog državnog odvjetnika uopće obazirao na povišene tonove s Pantovčaka koje je nakon toga preuzela pripadnica stranke Možemo! rodom iz Zagorja. Sličan slučaj zapleta kao trenutnom premijeru Plenkoviću dogodio se i francuskom predsjedniku Macronu prilikom izbora državnog odvjetnika u Parizu prije nekoliko godina.

U takvim okolnostima u kojima je lijevom političkom spektru 5 do 12 postalo jasno da gubi parlamentarne izbore, u proces izbora umiješao se predsjednik države nesvakidašnjim vokabularom i nastupom bezgriješne Djevice Marije, iako to de facto nije, zajedno s pripadnicom tzv. zelene agende koja se već bez ikakvog pokrića bila proglasila novom hrvatskom premijerkom. Izbjegavanje izravne koalicije platforme Možemo sa SDP-om već je u samim počecima izborne kampanje upućivalo da će od moguće lijeve koalicije, kada je u pitanju platforma Možemo!, ostati samo “točkice”.

UMJESTO PREMIJERKE SAMO MINISTRICA

Nažalost, mokri snovi stanovnice hrvatskog Zagorja u vrlo kratkom roku urušili su se kao kula od karata s pozicije samoprozvane premijerke tek do ministrice za socijalna pitanja, navode diplomatski izvori. Također, međunarodni krugovi napominju kako je dugogodišnjoj studentici prava ponuđeno mjesto ministrice za socijalu u budućoj Vladi RH koju će HDZ formirati zajedno s platformom Možemo!. Na taj način uvaženoj pripadnici platforme Možemo! biti će dostupni izdašni financijski fondovi za potporu LGBT zajednici, stanovi za migrante kao i svi alati i državne institucije na kojima je platforma Možemo! koncipirala svoj izborni program, među kojima je isticanje dostupnosti abortusa bila među glavnim točkama njihovog programa. Uostalom, Noah Kraljević iz platforme Možemo, poznatiji ili poznatija, kao glavna zvijezda zambijskih zatvora, već je započela tu zacrtanu strategiju suradnje na socijalnim pitanjima na nekoliko projekata koje financira država s ciljem edukacije socijalnih radnika i nastavničkog kadra Republike Hrvatske na pitanjima oko LGBT tema.

MANJICI U DRUGOM PLANU

Moguća upražnjena mjesta u budućoj koaliciji uz HDZ i platformu Možemo! činilo bi još nekoliko manjih stranaka među kojima se potiho spominju Socijaldemokrati (ako prođu izborni prag) a u manjoj mjeri i pripadnici nacionalnih manjina. Bilo kako bilo, čini se da hrvatske građane čeka nekoliko zanimljivih i nezvjesnih idućih postizbornih dana ili tjedana u kojima su sve političke karte otvorene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon