ODRŽANO 25. GRADSKO NATJECANJE MLADIH CRVENOG KRIŽA ZAGREBA

Tekst: N. Gotal

Foto: CKGZ

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u subotu, 13. travnja 2024. održano je u Osnovnoj školi Grigora Viteza na zagrebačkim Krugama 25. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa kojim se tema humanosti i prve pomoći nastoji približiti djeci i mladima.

Učenici osnovnih i srednjih škola odmjerili su snage u znanju i vještinama pružanja prve pomoći te poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta.

Ukupno 90 učenika raspoređenih u 15 ekipa u dvije kategorije – podmladak (osnovne škole) i mladi (srednje škole) pokazalo je zavidne vještine i znanja koja život znače, istovremeno se zabavljajući i međusobno družeći. Osnovna škola Jelkovec i V. gimnazija nastavljaju svoj put na Državno natjecanje, dok su sve ekipe zaslužile veliku pohvalu za svoj trud i angažman. Ukupno 62 volontera sudjelovalo je u samom natjecanju u organizaciji te na mjestima sudaca, manekena, vodiča, šminkera realističnih ozljeda.

Ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava posebnu pohvalu uputio je volonterima bez kojih se niti ovo natjecanje, niti brojni drugi programi Crvenog križa Zagreb ne bi mogli održati i pozvao sve natjecatelje da se nakon natjecanja pridruže volonterskoj obitelji Crvenog križa Zagreb.

Podrška Grada Zagreba ključna je u provedbi mnogih programa Crvenog križa Zagreb pa tako i ovog. U ime gradonačelnika natjecateljima se obratila njegova izaslanica, pomoćnica pročelnice za zdravstvo Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Mirela Šentija Knežević koja je istaknula kako je jedna od najvažnijih zadaća društva uključivati što veći broj mladih u različite aktivnosti kako bi im se omogućilo stjecanje novih znanja, kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, međusobno povezivanje kako bi ih se pripremilo za ulazak u svijet odraslih.

Na otvorenju natjecanja nazočio je i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt koji je istaknuo važnost volontiranja u izgradnji odgovornog društva.

Na natjecanjima iz prve pomoći do sada je u gradu Zagrebu sudjelovalo više od 15.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa održavaju se od 1996. godine. Najveći broj volontera pridružuje se Crvenom križu Zagreba upravo nakon natjecanja mladih koje se provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecatelji ekipa srednjih škola u velikom broju postaju volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zagreb što osigurava kontinuitet u okupljanju timova za djelovanje u kriznim situacijama.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji GDCK Zagreb i Grada Zagreba timovi prve pomoći i drugi interventni timovi surađuju s drugim pripadnicima civilne zaštite u mnogim aktivnostima koje proizlaze iz javnih ovlasti, kao i kriznim situacijama kojih smo sve češće svjedoci.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon