KRITIČKI TURIZAM – IZLOŽBA U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL O NEPLANSKOJ TURISTIFIKACIJI HRVATSKE

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

U Galeriji Kortil u utorak 7. svibnja 2024. otvara se izložba pod nazivom ‘Kritički turizam’ kustosa Darka Fritza u produkciji organizacije „Siva zona“ na kojoj će se predstaviti radovi osamnaest umjetnika. Kritizirajući neplansku turistifikaciju te kroz refleksiju na njene društvene i estetske konotacije izložbeni perfomans ‘Kritički turizam’ usmjeren je prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji propituje posljedice turizma kao i privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje, te njene posljedice na kulturni, socijalni i prostorni razvoj.

Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge „Siva zona“, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule. Naime, u nedostatku dugoročnih smjernica za kulturni turizam i kulturne politike na lokalnom ili državnom nivou posljedično se otvara prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe kao što su inscenacije povijesnih vojnih bitki ili nekih izmišljenih povijesnih prikaza i priča, a taj je proces nazivan ‘diznifikacijom’, prema Disneylandu kao fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju.

Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama i politikama prostora.

Uz slobodan ulaz izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2024., a nakon Rijeke bit će predstavljena u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku te u Galeriji Flora u Dubrovniku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon