KUPNJA RAFALA JE POGREŠNA ODLUKA

Tekst: Anđelko Hundić

Foto: Maxportal

Nakon što sam 6. listopada 2023. godine objavio članak „Hrvatski Rafali“ na portalu Panopticum, javio mi se jedan Hrvat iz Francuske s obavijesti da predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron istovremeno kada je pregovarao o kupnji Rafala s Hrvatskom, pregovarao o tome i sa Srbijom, s tom razlikom da je sa Srbijom pregovarao o kupnji 12 novih Rafala, a s Hrvatskom o 12 starih Rafala. Kako tada nisam mogao provjeriti ovu informaciju nisam ju htio javno obznaniti.

MACRON S FIGOM U DŽEPU

No, neki dan su srpski mediji objavili vijest da je Srbija kupila 12 novih zrakoplova tipa Rafale od Francuske, pa se ova informacija pokazala točnom. O tome zašto je odluka Hrvatske da kupi 12 starih zrakoplova tipa Rafale pogrešna obrazložio sam u spomenutom članku, a danas je izašlo na vidjelo i da je francuski predsjednik pregovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem s „figom u džepu“ pa je moje tvrdnja dobila i politički kontekst. Nameće se pitanje ako sam ja imao tu informaciju, kako to da ju nije imao i premijer Plenković i što rade naše obavještajne službe? Ako je pak hrvatski premijer imao ovu informaciju, a ipak se odlučio za kupnju starih Rafale-a, onda je radio protiv interesa Republike Hrvatske jer je stavio naše ratne zrakoplovstvo u podređen položaj srpskom ratnom zrakoplovstvu, odnosno kupljeni su lošiji borbeni zrakoplovi, a sa Srbijom imamo loše međudržavne odnose i mnoštvo neriješenih problema, još od Domovinskog rata i ona nam je glavni suparnik u regiji.

NABAVA STARIH RAFALA BEZ UVIDA JAVNOSTI

Ako ovome dodamo i trenutačne prilike u međunarodnoj politici, kao što je ilegalna i ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu, što za posljedicu ima sukob između NATO saveza i Rusije, te podršku Srbije Rusiji, onda kupnja starih Rafala dobiva još veće značenje. Naime Hrvatska je članica NATO saveza, a Srbija to nije. Uzevši u obzir odnos Francuske prema Hrvatskoj u Domovinskom ratu kada nam nisu bili naklonjeni, ustupke Francuskoj prilikom nabave borbenih zrakoplova (u zadnji čas i bez uvida javnosti u ugovor Francuska je ponudila rabljene Rafale F3-R koji na kraju koštaju više od maksimalno odobrene cijene za nabavu „cijena ne smije prelaziti 999 milijuna eura“ A. Plenković), ponašanje predsjednika Macrona prilikom boravka u Zagrebu gdje je premijer Plenković imao ulogu njegovog potrčka i sadašnju suradnju Francuske sa Srbijom (nije od danas već od Prvog svjetskog rata), koja nije članica Europske unije niti NATO-a, smatram da smo se učinili ovisnim o pogrešnoj zemlji, jer sve dijelove, svu opremu i oružje za Rafale moramo kupovati od Francuske što joj omogućuje različite oblike političkog utjecaja i pritisaka.

U ČIJEM INTERESU JE RADIO PLENKOVIĆ?

Preostaje pitanje u čijem su interesu radili premijer Plenković i njegovi poslušnici iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kada su se odlučili za francuske Rafale?

Da se hrvatsko „Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona“ odlučilo kupiti švedske zrakoplove tipa Gripen, tada bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bilo u prednosti pred srpskim jer bi imalo nove zrakoplove gotovo istih karakteristika, ali mnogo jeftinijih za održavanje (cijenu sata leta Rafale-a iznosi 28.000 USD, a Gripena 7.800 USD), jer se Gripen može ažurirati kako bi se osigurao kontinuirani rast sposobnosti i preći u 5 generaciju ratnih zrakoplova, a Rafali koje je kupila Srbija pripadaju 4 generaciji.Važno je podsjetiti da je eskadrila novih Gripena bila jeftinija od eskadrile starih Rafale-a.

Na Dnevniku 2, Prvog programa Hrvatske televizije dvojica naših vojnih pilota oduševljeno govore o novopridošlim Rafalima pa ih jedan uspoređuje s borbenim zrakoplovom Mig 21, a drugi s Pilatusima. Dobro su me nasmijali…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon