EL LOCO – PREDSJEDNIK LUĐAK

Tekst: Panopticum

Foto: El Universo

Zanimljiv je slučaj iz latinoameričke novije političke povijesti sredinom 90-tih izabranog predsjednika Ekvadora Abdalá Bucarama Ortiza. Gospodin je iz drugog pokušaja nakon vrlo osebujne političke kampanje u kojoj je koristio žestoke izraze kritike i još više osobno pjevao i plesao po pozornicama sa poznatim bendom Los Iracundos i ponešto djevojaka demokratski pobijedio sa 54% glasova i postao predsjednik Republike Ekvador.

Plesao samo jedno ljeto

Međutim, zamjerio se vojsci i dijelu oligarhije pa ga je Kongres nakon 6 mjeseci smijenio zbog mentalne nesposobnosti. Smijenjenog Bucarama, koji je inače volio da mu tepaju El Loco /Luđak/ a čak je objavio i muzički album s tim naslovom je naslijedila vrlo kratko ustavna izabrana potpredsjednica koju nisu ni za što optužival, međutim je i nju pomeo Kongres pa je vlast putem predsjedničke funkcije preuzeo  predsjednik Kongresa. Sve je bio poništio Ustavni sud ali se na to nitko nije obazirao.

Bijeg u Panamu

Ovaj nedavni povijesni primjer pokazuje kako se u suvremenim demokracijama isprepliću ustavno pravo, zabava, populizam, ideologije i psihijatrija. Abdalá Bucaram Ortiz je nakon smjenjivanja pobjegao u Panamu, a živ je i zdrav te se i nadalje aktivno  izruguje nekim vlastodršcima Ekvadora koji su ga naslijedili, osobito kasnijem predsjedniku Rafaelu Correi.

S nestrpljenjem čekamo nastavak naše hrvatske priče…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon