RUGALA SE SOVA SJENICI DOK USKOK DRŽI PRIJAVU U LADICI

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/L. H./N1

Portal Panopticum je prošle godine, odnosno 25. srpnja 2023.  objavio tekst pod nazivom “Podnesena kaznena prijava protiv Predsjednika Vrhovnog suda”. Naime, tom prilikom je navedeno kako portal ima saznanja da je zbog ustavnih i drugih nepravilnosti oko izdavanja polu-tajne Naredbe o funkcioniranju sudstva u uvjetima štrajka podnesena kaznena prijava USKOK-u radi osnova sumnje da je aktualni predsjednik VSRH Radovan Dobronić zloupotrijebio službeni položaj visoke dužnosti koju obavlja.

Ukratko, razlozi kaznene prijave su:

  • konfuzno donošenje, pa nadopunjavanje Naredbe o funkcioniranju sudstva u uvjetima /službeničkog?/ štrajka, naime Naredbu nitko službeno osim par ljudi na sudovima, u cijelosti nije ni vidio, koja Naredba  kao pravni propis nije sukladno Ustavu objavljena u Narodnim novinama. Nego tek fragmentarno, u nekim odabranim medijima, kao što je Jutarnji list.
  • Drugo, da je aktualni predsjednik VSRH ustanovio, na jedan bonapartistički način, /svojevrsnim mini državnim udarom/, tzv. “nužne” sudske postupke. Koje sudovi moraju obavljati u uvjetima /bilo kojeg?/ štrajka, ponekad zvanom “mjere upozorenja”. A takvi “nužni” postupci do sada nisu vidjeni u zakonima /organskim!/ koje donosi Sabor zakonodavna vlast, jer isti se odnose na pitanja sudskih postupaka /kao što su Zakon o kaznenom postupku, Zakon o parničnom postupku, Ovršni zakon, pa Obiteljski zakon itd/ a takodjer takvi propisi zadiru u ljudska prava /kao sto su pravo na pošteno sudjenje, na pristup sudu itd/, tek provedbeno nešto se može regulirati Sudskim poslovnikom.
  • Treće, rečenom Naredbom /koja se dakle ne odnosi samo na pitanja tko će se vozit sa kojim sluzbenim sudskim autom ili kada je pauza gablec ili kakav je pretres na ulazu u sud/, uskraćuje se građanima i ustavno pravo na žalbu protiv svih akata.

Tako su se u ljetnom štrajku službenika 2023. godine događali slučajevi uskrate pravosuđa/suda i suđenja/ i uskrate prava /sudske presude, odluke/. Čime se krenulo u opasan put, jer umjesto sudova ukazuju se kao nekakve “alternative” treće državne neovisne sudbene vlasti ne npr. arbitraže ili međunarodni sudovi u pravilu dostupni nakon iscrpljenja domaćeg pravnog puta, nego mediji, ili čak bande, kao što je slučaj u nekim državama /kao što je Haiti ili u predgradjima Stockholma/. Primjerice, Karl Marx u svom djelu “18. brumaire Louisa Bonapartea” opisuje i ironizira državni udar predsjednika republike Francuske Louis Napoleon Bonapartea.

Što bi se mutatis mutandis moglo uzeti i za daljnje novije slučajeve mini pučeva, zaogrnutih u ruho traljavih i u konačnici neuspješnih kabinetskih štrajkova, izvedenih od strane nekih ambicioznih neo feudalnih i nezavisnih /nedodirljivih?/ sudačkih krugova u sustavu liberalno demokratske zapadne trodiobe vlasti /kao sto je bio prvi a onda i nedavni opet drugi “bijeli” štrajk hrvatskih sudaca, u drugom slučaju i pridruženih državnih odvjetnika/ica. Koji je drugi “bijeli štrajk” bio tako daleko ambiciozno otišao da je najavio i sudačko ugrožavanje rada Državnog izbornog povjerenstva u super izbornoj godini 2024., što se medjutim brzo stišalo. Kao što se vise nije ni pozivalo toliko na “komisije iz Europe” kojima su se inače bili usmjeravali zahtjevi sudaca  ali jest na “zakljucke Udruge sudaca” dakle jedne stališke udruge, koja se proglasila zakonodavnim/?/ ili izvršnim /?/ ili sudbenim /?/ faktorom, sto pomalo nalikuje na davne slucajeve petljanja partijskih “,zaključaka centralnog komiteta” u sudovanje, nad čime se danas inače zgražavamo.

Međutim je ostalo nejasno, jer i to pravno/!/ pitanje je ostalo negdje u drugom “bijelom” zimskom štrajku sudaca/državnih odvjetnika zatureno, da li je i nadalje “pravno važila” polu-javna polu-tajna nesretna rečena Dobronićeva Naredba o funkcioniranju sudstva u uvjetima štrajka .

Obzirom da se u ranijem ljetnom 2023., po karakteru više “crvenom” službeničkom štrajku, pravno dozvoljenom od sudova, lako moguće i opravdanom, događao i kaos na sudovima. Osim blokada i zastoja pa čak i “hitnih” predmeta. Toga, međutim, u drugom, “bijelom” štrajku sudaca 2024. godine, nije bilo.

Od podnošenja gore spomenute kaznene prijave građanina /”vigilantibus iura”/ protiv predsjednika VSRH proteklo je 6 mjeseci. Štoviše, štrajk/karikaturalni državni udar hrvatskih sudaca se ponovio u zimi 2024. sa manje više istim važnim razlozima sudačkih statusa, povišica, gableca i dnevnica, uz očajni stupanj javne podrške šireg pučanstva/korisnika monopolnih usluga suđenja, te na taj način aktualizirao podnesenu kaznenu prijavu protiv Dobronića po istim osnovama.

Prema neslužbenim informacijama, podnositelj prijave se nedavno obratio, po isteku sviju nereda u hrvatskom pravosuđu, posjetom usmeno nadležnom USKOK-u, raspitavši se “što je poduzeto”. Dobivši odgovore “predmet je u radu”. Iako je razvidno da baš tu i nema nekakvih obuhvatnih radnji ili izvida, spis jest formiran i zaveden, treba prelistati Jutarnji list i Narodne novine, tajni službeni list u kojem se kao u vrijeme SFRJ objavljivalo neke propise i imenovanja za odabrani krug institucija i likova više ne postoji, a možda se moglo i raspitati nešto kod predsjednika sudova. Nema tu nekakvih složenih i skupih radnji kao vještačenja, da bi se moglo donijeti ovakvu ili onakvu državno odvjetničku odluku o daljnjem ne/postupanju u ovoj zapravo “actio popularis”.

“Suveren je onaj koji odlučuje o izvanrednom stanju” rekao je Carl Schmitt. Pa je to pitanje tko je to suveren, ostalo otvoreno, kao i da li si je netko na bonapartistički način bio stavio pravosudnu krunu na glavu, iako su “mjere” odnosno narativi najnovijeg zimskog štrajka bili nešto stišani.

Tako je u konačnici se dogodilo i to  imajući u vidu da postoje ne samo iznimno kaznena djela koja možda mogu počiniti i suci, nego i disciplinska postupanja a i Kodeksi etike sudaca. Sve neka se raščisti, neka bude i kao u storytellingu narodne priče, “rugala se sova sjenici – hej, pogledaj kod sebe, drugima sad ne/etiku i tko zna što predbacuješ, a zar ne vidiš, da i ti imaš jednu prijavu u ladici USKOK-a…”

 

Left Menu Icon