LIBERTIES: UZ NETRANSPARENTNOST VLASNIŠTVA I SLOBODA MEDIJA U EU JE U STALNOM PADU

Tekst: B. Matijević

Foto: Weekend.16/NextTV

Liberties, Unija za građanske slobode za Europu sa sjedištem u Berlinu, objavila je u svom godišnjem izvješću o slobodi medija, sastavljenom od 37 grupa za ljudska prava u 19 zemalja, pojavnost raširenih prijetnji novinarima i napada na neovisnost javnih servisa. Prethodno navedeni alarmantni trendovi su identificirani kao nastavak istih pojava iz 2023. godine. Naime, u mnogim europskim zemljama kao rezultat toga što joj nacionalne vlade namjerno nanose štetu ili je zanemaruju, sloboda medija je u stalnom padu diljem EU-a, navode iz Libertiesa.

“Smanjenje slobode medija ide ruku pod ruku s padom vladavine prava. Postoji bliska korelacija između to dvoje. To je put u autoritarne režime”, navode iz Libertiesa i dodaju da novo medijsko zakonodavstvo EU-a ima potencijala, ali se mora pravilno provoditi. Među teškoćama još se navode neadekvatna pravila o transparentnosti vlasništva i brojne prijetnje neovisnosti i financijama javnih medija.

Zabilježeno je i više slučajeva prijetnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja nad novinarima u nekoliko država članica, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama diljem bloka.

Liberties je preporučio Europskoj komisiji da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama, za koji su rekli da je – unatoč kompromisima – stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija.

“Mnogo će ovisiti o nacionalnim vladama i vlastima, ali zakon znači da se slučajevi sada mogu iznijeti pred europski sud, koji će presuditi o tome što neovisnost medija, nadzor novinara itd. stvarno znače”, rekli su u Libertiesu.

Nova direktiva EU-a cilja na SLAPP tužbe, koje se nerijetko koriste protiv novinara u nekoliko država članica EU-a, također bi trebala imati utjecaja, navode iz  Libertiesa – iako će ponovno provedba biti ključna.

Nadalje, navode kako se takve tužbe često koristile protiv novinara u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj, dok su novinari u Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Poljskoj bili stavljeni pod nadzor špijunskih programa kao što su Pegasus i Predator.

Novinari u zemljama uključujući Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Grčku i Italiju bili su suočeni s fizičkim napadima 2023. godine, navodi se u izvješću, a u Mađarskoj i Slovačkoj novinari su bili suočeni sa zlostavljanjem i prijetnjama od izabranih političara. U Rumunjskoj i Švedskoj policija nije uspjela pravilno istražiti napade na novinare, bilo zbog nedostatka resursa ili nedostatka volje, navodi se u izvješću, dok su u Francuskoj i Bugarskoj policajci sami napadali novinare.

Koncentracija medijskog vlasništva ostala je visoka u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj, s mnogim medijskim tvrtkama u vlasništvu samo nekoliko pojedinaca, što ugrožava raznolikost medijskih izvještavanja i povećava rizik od pristranosti. U Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi i Nizozemskoj novinari kritični prema vladi bili su isključeni s konferencija za tisak ili drugih službenih događaja ili su im uskraćeni dokumenti kojima su trebali imati pristup.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon