NOVOM GEOSTAZOM GRAD HVAR DOBIVA NESVAKIDAŠNJU TURISTIČKU ATRAKCIJU

Tekst: Panopticum

Foto: HGD

U organizaciji Hrvatskog geološkog društva – Odsjek za sedimentologiju i stratigrafiju u prostorima Hrvatskog geološkog instituta, u četvrtak 4. travnja 2024. godine Tvrtko Korbar održao je zanimljivo predavanje pod nazivom “PLITKOVODNI KARBONATI GORNJE KREDE I PALEOGENA KAO GEOTURISTIČKA ATRAKCIJA NA PRIMJERU NOVE GEOSTAZE GRADA HVARA”.

Naime, geostaza grada Hvara osmišljena je duž postojeće atraktivne priobalne šetnice (lungomare) u gradu Hvaru, a namijenjena je prikazu odabranih sadržaja nežive prirode koji uključuju doživljaj visoke prirodne vrijednosti te educiraju i informiraju građane i posjetitelje o potrebi zaštite okoliša te očuvanja krajobrazne raznolikosti. Popularno-geološke materijale za obilježavanje geostaze pripremio je Hrvatski geološki institut (HGI) prema idejnom projektu kojeg potpisuje predavač, a financiran je iz fondova EU putem FLAG-a Škoji. U sklopu tog prvog dijela inače sveobuhvatnijeg gradskog projekta izrade geostaze „Hvarski tsunamit 66“, pripremljeni su znanstveno-popularni materijali za obilježavanje i promociju najatraktivnijih geoloških pojava u tom priobalnom pojasu. Naglasak je na fosilnim ostacima organizama od kojih su nastale stijene, koje pak čine podlogu današnjem moru i životni prostor recentnim organizmima, uključujući i nas – ljude.

Najvažnija točka na geostazi je poluotočić Kovač i Hvarski tsunamit jer je gotovo nevjerojatna činjenica da se geološki jedinstvena vapnenačka breča, koja je nastala kao posljedica razornog događaja prije 66 milijuna godina, ekskluzivno nalazi na jednom od najljepših mjesta u gradu Hvaru. Ta stijena je geološki raritet od svjetskog značaja jer je najvjerojatnije nastala kao rezultat katastrofalnog tsunamija uzrokovanog udarom asteroida na području današnjeg Meksika (Yucatan), prije 66 milijuna godina. Osim nedvojbenog (geo)znanstvenog značaja brojnih znanstveno opisanih geoloških pojava na tom lokalitetu, popularno-znanstvenom promocijom široj publici zanimljivih geoloških značajki širi se javni interes za ovaj potencijalni geološki spomenik prirode, koji se nalazi u priobalnom pojasu poluotočića Kovač, najatraktivnijeg i najočuvanijeg prirodnog prostora u urbaniziranom dijelu grada Hvara – bisera hrvatskog turizma.

Za potrebe obilježavanja geostaze kroz 7 odabranih geo-točaka osmišljeno je i za tisak pripremljeno 7 informacijskih ploča, geoturistička karta Hvar-zapad, brošura, deplijan i promotivni video. U planu je i uređenje izložbenog prostora te prikaz geo-točaka u besplatnoj mobilnoj aplikaciji GeoCRO koju održava HGI.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon