IZGUBLJENI ZAVIČAJ

Tekst: P. I. O.

Foto: R. Tomas

Danas je postalo jako popularno govoriti o napretku, u sve sredine, pa i one male primorske, gurati velike, staklene kutije između vila ili primorskih kuća te rušiti ono staro, naše, da dignemo nešto novo u stilu koji je tuđi.

GODINAMA ZANEMARIVAN

Takvih primjera ima mnogo, u Rijeci, a posebice u Opatiji, pa u moru istih, radujemo se svakoj iznimci koja pokazuje da se može (a možda i mora) drugačije. Tako dolazimo do primjera Hotela Učke kod Omišlja. Taj hotel je podignut 1928. godine i bio je atraktivan hotel s pripadajućim kupalištem i plažom, smješten na prekrasnom poluotoku kod Omišlja. Nažalost, kako to kod nas biva, zatvoren je i napušten, stavljen na prodaju i ostavljen da propada. Preko 20 godina bio je u rukama talijanske firme Aer Aladin no oko cijele priče nalazi se veo tajanstvenosti. Tijekom godina zanemarivanja urušio se i krov, a cijelo zdanje je dospijelo u jako loše stanje. Ono što je zanimljivo je da je hotel zaštićen od strane konzervatorskog odjela kao povijesna zgrada, ali ni to mu nije pomoglo, no barem je zaustavilo “velike” investitore da ga uzmu, sruše i pretvore u novu “kutiju”.

TAJNA SVJETLIJE BUDUĆNOSTI

Dugo vremena nije bilo nikakve vjere ni nade da će se naći netko voljan uložiti tako velika sredstva da kupi tu zgradu, i još veća sredstva da ju obnovi. No ponekad se čuda događaju, i to potaknuta ljubavi prema svom kraju. Normalno je da će strani investitori tražiti samo dobit i da neće pokazati preveliku brigu za nostalgiju i baštinu nekih tamo ljudi u nekoj tamo zemlji, no čovjek rođen u tom kraju možda i hoće. Možda u tome leži tajna svjetlije budućnosti, umjesto da cijelu zemlju prodamo strancima. Bilo kako bilo, hotel Učka je dospio u ruke tvrtke Mariška d.o.o., čiji vlasnici su Josip Polonijo iz Vrbnika i Vučemilo iz Omišlja.

BUDUĆI HERITAGE HOTEL

Gospodin Polonijo najavljuje da će hotel Učka biti uređen kao heritage hotel “kad ulaganje bude dovršeno, biti će uređen i revitaliziran u njegovim dosadašnjim gabaritima i u obliku u kojem je desetljećima sjao” te ističe i da ništa na njemu, barem s one vanjske strane, ne planira mijenjati.

– Heritage hotel Učka, uz 17 soba i restoranom koji ću urediti u njegovu prizemlju, krasiti će i prostrana, nevjerojatno atraktivna terasa koja će iznad obližnje plaže zasigurno biti mjesto na kojemu će uživati svi posjetitelji, ali i žitelji ovog krčkog mjesta, kaže krčki poduzetnik. Takve izjave bude nadu da će hotel biti tretiran sa ljubavi te uređen od strane nekoga tko razumije taj kraj, njegovu povijest i duh.

JE LI BAŠ SVE U PROFITU?

Činjenica je da odavanje počasti kraju i baštini nije uvijek odmah isplativo, no ponekad ne smije sve biti u profitu. Naravno da je lakše napraviti betonsku kutiju i to nazvati modernim i poželjnim, no da se kroz povijest vodilo samo time, danas bi svijet bio lišen svih atrakcija i ljepota. U svoje vrijeme bavarski kralj Ludwig II bio je proglašen ludim zbog prevelikog trošenja i izgradnje dvoraca, no danas svaki taj dvorac ima preko 1000 posjetitelja dnevno koji uredno plaćaju 20 eura za ulazak. Dvorac Neuschwanstein sam godišnje u bavarsku kasicu donese preko 15.6 milijuna eura.

Nadamo se da će hotel Učka imati svijetlu budućnost i da će nastaviti postojati u tom svom specifičnom obliku i samim time postati primjer kako se može i kako treba. Poštujmo tuđe, ali volimo naše, brinimo se o tome i ne prodajmo u ruke bilo kakve firme ili investitora kojemu nikada neće biti stalo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon