HND JE MEDIJSKI DIO JUGOSRPSKE HIBRIDNE AGRESIJE NA HR

Tekst: Vjekoslav Krsnik

Foto: HND

Da bi se shvatila izjava Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva kojemu sam svojedobno bio član o “crvenim Kmerima” u Domovinmskom pokretu koji su po njegovim riječima uputili “prijetnju” glasilu Srpskog narodnog vijeća “Novostima”, ali i javnim medijima HRT-u i Hini treba podsjetiti da je to tzv. Hrvatsko novinarsko društvo medijski dio jugosrpske hibridne agresije u mirnodopskim uvjetima na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod.

JUGOBOLJŠEVIČKA MATRICA

U samom početku postojanja hrvatske države na prvoj godišnjoj skupštini tadašnjeg DNH-a (dakle “Društva novinara Hrvatske”) održanoj 1990. godine u Trogiru samo devet delegata na skupštini glasovalo je da se ime cehovske organizacije promijeni u “Hrvatsko novinarsko društvo” ustanovljeno 1910. godine. Na toj skupštini nije rehabilitirano sedam istaknutih hrvatskih novinara koji su stradali u partijskoj čistki nakon Hrvatskog proljeća, a to su bili direktor “Vjesnika” Božidar Novak, direktor tadašnje TV Zagreb Ivo Bojanić te urednik VUS-a Krešimir Džeba, te novinari Srećko Frajndlih, Neda Krmpotić, Ivo Horvat i Ante Glibota. Iako ih je prethodno tadašanje Društvo novinara Hrvatske zbog ideoloških razloga isključilo iz članstva, novoizabrana ekipa DNH-a na čelu s Dragom Flegom samo im je ponudila da se mogu vratiti u članstvo, ne nalazeći bilo kakvu ispriku prema njima zbog njihovog ideološkog progona.

Ta ideološka jugoboljševička matrica još je uvijek nakon 34 godina djelatna u sadašnjem Hrvatskom novinarskom društvu Podsjetit ću samo na neke činjenice koje potvrđuju takvo stanje. U proteklih tri i više desetljeća zahvaljući zadržanom statutu temeljenom na naslijeđenom delegatskom sustavu na čelu HND-a izmjenjivali su se “društveno-politički radnici”, a ne novinari od formata. Tako je čak dva mandata na čelu HND-a bio Dragutin Lucić Luce koji nikad nije napisao nikakav suvisli članak, dok je potpredsjednik Zdenko Duka kad su trojica hrvatskih novinara bila optužena pred Haaškim tribunalom stao na stranu Tribunala a ne u obranu kolega. Nadalje, jedan od takvih predsjednika bio je Saša Leković koji je živio između Zagreba i Beograda da bi na kraju izmislio pokušaj atentata na njega. Sad je predsjednik Hrvoje Zovko koji se “proslavio” na HTV-u emitiranjem KOS-ovog uratka o Tuđmanovoj izdaji Vukovara.

BASTION NOVOJUGOSLAVENSTVA

HND je dodijelilo godišnju nagradu Borisu Dežuloviću za knjigu “Jebo vas Vukovar”, ali je veći broj novinarki i novnara prosvjedovao protiv nagrade izvrsne kolumnistice Nove TV Ivane Petrović. Javni angažman HND sveo se na etiketiranje onih medija koji nisu po njihovom idološkom ukusu. Tako je na udar došao Domovinski pokret koji opravdano, zbog govora mržnje prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu, zahtijeva da se ukine financiranje iz Državnog proračuna Pupovčevih “Novosti”. Klima koja je postojala na spomenutoj prvoj skupštini u slobodnoj Hrvatskoj nije se ni nakon 34 godine promijenila. HND je i dalje ostao bastion ne samo novojugoslavenstva i na neki način boljševizma, s tom razlikom što je tada služio komunističkoj ideologiji bratstva i jedinstva, a danas služi globalnoj agendi. Nije ni čudno što to tzv. Hrvatsko novinarsko društvo nikad nije ni zucnulo o tome kako je Hrvatska izgubila svoj medijski suverenitet, jer su tiskovni i elektronički mediji u 100-postotnom vlasništvu stranog kapitala, a da se ne spominje kako N1 televizija uopće nije registrirana u Hrvatskoj, te da je značajan dio komercijalnih medija u vlasništvu srbijanskog kapitala.

U takvim okolnostima “crveni Kmeri” koji kontroliraju tzv. Hrvatsko novinarsko društvo na čelu s predsjednikom Hrvojem Zovkom uzmaju sebi za pravo da kritiziraju stajališta jedne političke stranke kakva je “Domovinski pokret” ne samo o tome kako bi trebalo uskratiti financiranje glasila Srpskog narodnog vijeća “Novosti” iz Državnog proračuna, a ne zabraniti kako podmeću iz HND-a, nego i preispitati uređivačku politiku HRT-a i Hine koja je strogo pod kontrolom Vlade. Kao doajen hrvatskog novinarstva i suosnivač te prvi glavni urednik Hine moja malenkost je žrtva sustavne cenzure, a u tome nisam sam jer se to provodi protiv svih javnih osoba koje imaju drukčija mišljenja o aktualnim političkim zbivanjima u državi. “Crveni Kmeri” nisu dakle samo u takvom Hrvatskom novinarskom društvu nego i u svim javnim medijima pod kontrolom vladajuće stranke, bilo HDZ-a ili SDP-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon