U HRVATSKOJ POSLJEDNJIH DANA ZABILJEŽEN VELIK BROJ POŽARA

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Osim problema s koronavirusom u Hrvatskoj je prema podacima Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice u posljednja 24 sata zabilježen je velik broj požara u čak 8 županija. Većinom se radilo o požarima otvorenog prostora koje možemo povezati s nesmotrenim spaljivanjem biljnog otpada kod poljoprivrednih radova.

Veliki požar na otoku Braču, koji je izbio 15. ožujka 2020., jučer je proglašen ugašenim. U gašenju ovog požara je sudjelovalo 120 vatrogasaca sa 36 vozila i dva protupožarna zrakoplova. Opožareno je 50 ha niske trave i raslinja.

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeni je požar kod Kistanja u kojem je izgorjelo 100 ha trave i niskog raslinja. Požar koji je izbio kod naselja Kričke u blizini Drniša 15. ožujka, proširio se na minski sumnjivo područje pa su vatrogasci nadzirali njegovo širenje. Požar je zahvatio 20 ha niskog raslinja i  ugašen je jučer u 17:46 sati.

Vatrogasci Ličko-senjske županije intervenirali su jučer na požarima na lokaciji Šojat Dol kod Senja gdje je opožareno 16 ha  te u zaseoku Krakari kod Brinja, gdje je opožareno 6 ha.

Po jedan požar otvorenog prostora zabilježen je na području Sisačko-moslavačka (Nova Subocka), Istarske (Lazarići kod Labina), Karlovačke (Ivanković Selo) te Požeško – slavonska županije.U ovim požarima je zahvaćena površina prosječno 8 ha trave i niskog raslinja.

I na području Grada Zagreba su zabilježene intervencije na požarima otvorenog prostora. U požaru kod Sveučilišne bolnice u blatu izgorjele su bale sijena te 10 ha niskog raslinja. Na području Blaguše kod Sesveta u požaru koji je izbio oko 18 sati opožareno je 9 ha. Dana 18. ožujka 2020. VOC Zagreb zaprimio je dojavu o požaru objekta na području Kruga u Zagrebu. Požarom je zahvaćeno krovište kuće površine 150 m 2, a brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje požara. Na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb.

Apeliramo još jedanput na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kn.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon