PROMOCIJA KNJIGE MIRJANE KASAPOVIĆ O BIVŠOJ DRŽAVI KOJA SE DVA PUTA RASPALA U KRVI SVOJIH BRATSKIH NARODA I NARODNOSTI

Tekst: B. Matijević

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

U petak, 12. travnja 2024. je u velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu održano predstavljanje knjige umirovljene politologinje Mirjane Kasapović pod naslovom “Zbogom postjugoslavenstvu! – Prilog demitologizaciji hrvatske politike i društva”. Knjiga je već i prije svoga izlaska podigla velike kontroverze, budući da je nastala iz popularnog znanstvenog članka u kojemu Mirjana Kasapović propituje postjugoslavenstvo kao nametnuti ideološki konstrukt. Naime, politologinja Kasapović se u knjizi bavi pitanjima što je bila Jugoslavija, što su postjugoslavenske države te onime što joj je najvažnije – postjugoslavenskim studijama i u čemu se ogleda njihova (ne)znanstvenost.

Kako navodi autorica,  ‘nema države u Europi poput Jugoslavije koja je u sedamdesetak godina postojanja, od prosinca 1918. do siječnja 1992., dva puta nastala i dva se puta raspala u morima krvi svojih stanovnika — u svjetskim, međudržavnim i građanskim ratovima svojih “južnoslavenskih plemena” i svojih “bratskih naroda i narodnosti”‘.

Na promociji su govorili Dražen Budiša, jedan od studentskih vođa iz vremena Hrvatskog proljeća, a kasnije i jedan od političara koji su obilježili višestranačje u Hrvatskoj. Među govornicima su bili i povjesničar Zlatko Begonja, novinar Gordan Malić i Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon