JE LI APIS ODUVIJEK BIO SREDIŠNJE MJESTO ZA IZBORNI INŽINJERING?

Tekst: Forbes/Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Tvrtka APIS IT koja je 100% u državnom vlasništvu, a između ostalog, zadužena je za digitalnu obradu izbornih podataka, ponovno se našla na meti sumnje da se iza zatvorenih vrata sređuju brojke u korist vladajući, piše Đurđica Klancir za portal Forbes. Kako je poznato, vlasnička struktura tvrtke APIS IT bila je sve do 2023. godine kombinirana – 51 posto bilo je u vlasništvu Vlade RH, a 49 posto u vlasništvu Grada Zagreba.

Naime, nakon što je Karolina Vidović Krišto, predsjednica stranke Odlučnost i pravednost (OIP), 16. travnja 2024., na dan predizborne šutnje, uputila dopis predsjedniku Vrhovnog suda  RH, Radovanu Dobroniću, odnosno Državnom izbornom povjerenstvu, i DORH-u, u kojem navodi da joj se obratila osoba koja se predstavila kao član obitelji zaposlenika APIS IT-a, te joj je najavila da predsjednik Uprave tvrtke, Saša Bilić „namjerava s nekolicinom bližih suradnika organizirati manipuliranje zbrajanja glasova koju vrši APIS“.

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da se iznose sumnje da je unutar tvrtke APIS IT moguće manipulirati izbornim rezultatima. Osim ovoga, drugi slučaj datira iz 2016. godine kada je Tomislav Karamarko, tadašnji predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade s tdašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem, ustvrdio da sumnja da je pokraden na izborima, odnosno da ima „indicija da je pokraden u izbornoj noći za 5-6 mandata“, a kao potencijalno mjesto krađe adresirao je – APIS IT, a govorio je da je to tvrtka pod kontrolom dotadašnje vlasti, odnosno SDP-a. Neovisno o tome, Karamarko je smatrao da je APIS tada bio pod utjecajem SDP-a, ključne stranke u dotadašnjoj Kukuriku vladi predvođenoj Zoranom Milanovićem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon