FURIO RADIN: ŠKOLSKI SAT TALIJANSKOG JEZIKA

Tekst: Panopticum

Foto: Tv Nova Pula

Nakon međunarodnih medijskih prozivki bivše talijanske konzulice Marije Cristine Antonelli za bunarenje financijskih sredstava namjenjenih talijanskoj manjini u Hrvatskoj od strane ortačke družine u Istri na čijem je čelu potpredsjednik Sabora Furio Radin, isti je koristeći lokalne medije, stao u obranu svog lika i djela. Tom prilikom hrvatska javnost stekla je uvid u poznavanje gramatike i leksik talijanskog jezika Furija Radina.

U nastavku kraćeg uvoda donosimo video prilog tv emisije „Zapadna strana“ Nove Tv iz Pule emitiran 14. kolovoza 2020. iz kojeg je razvidno da talijanski jezik uvaženog saborskog zastupnika nimalo nije lijep, a još manje profinjen. Osim toga, u svom govoru radi greške u biranju riječi ali i njihovih rodova. Naime, slušajući predstavnika talijanske manjine u Hrvatskoj koji na momente zvuči kao lokalni tapkaroš, moglo bi se zaključiti da je neobrazovan iako ima titulu doktora znanosti. Povrh svega navedenog i drugi hrvatski mediji također su zabilježili vulgarni rječnik Furija Radina kojim se služi koristeći svoju FB stranicu. Nadalje, u svojoj nesigurnosti baratanja talijanskim jezikom prilikom javnih istupa Radin često prešaltava razgovor s talijanskog na hrvatski jezik, rijeđe obratno. Za razliku od Furija Radina, novinarka pulske Nove Tv osjetno je bolja u poznavanju talijanskog jezika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon