PREDSTAVNIK MANJINE A NE ZNA TALIJANSKI?

Tekst: Panopticum

Foto: GI

Talijanski mediji žestoko su prije nekoliko dana opleli po Furiju Radinu, predstavniku talijanske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru. Iz svega bi se dalo zaključiti da imamo još jednog etno biznismena u vrhu hrvatske politike. Kako navodi talijanska La Repubblica, svake se godine iz talijanskog državnog proračuna u Hrvatsku slijeva minimalno pet milijuna eura za očuvanje talijanskog identiteta.

Međutim, osim što redovno stiže, nitko ne kontrolira kako se taj novac u Hrvatskoj troši. Istovremeno se zastupnik talijanske nacionalne manjine, ujedno i potpredsjednik Sabora, Furio Radin i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul ponašaju kao diktatori. Naime, to tvrdi bivša talijanska konzulica u Sloveniji do 2014. godine, gospođa Maria Cristina Antonelli. Njezin je medijski istup na tu temu prošlog četvrtka, 6. kolovoza 2020. godine objavljen u talijanskom dnevnom listu i na istoimenom portalu La Repubblica.

SUMNJIVA ULAGANJA

Gospođa Antonelli navodi da su, unatoč velikom iznosu koji dobivaju od talijanskih poreznih obveznika Talijani u Hrvatskoj otuđeni od svojeg identiteta i kulture te da osjećaju kao da nitko ne zastupa njihove interese. Bivša konzulica Antonelli napominje da bi se novac dobiven iz Italije trebao trošiti na kulturne manifestacije, obrazovanje i projekte koji štite kulturnu i identitetsku baštinu. No stvarnost, ističe ona, izgleda u potpunosti drugačije. Kako nadalje navodi ex konzulica Antonelli, zajednica Talijana se svakim danom sve više udaljava od svojih korijena, a sredstva su utrošena, dalo bi se zaključiti po njezinim riječima, u sumnjiva ulaganja poput kaštela Soardo-Bembo u Balama.

VOLI LIJEVE I DESNE

Situacija je, upozorava Antonelli, alarmantna, a traje sada već gotovo 30 godina, od 1991., kada je Tremul izabran za predsjednika Talijanske unije, odnosno 1992. godine otkad je Radin prvi put postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Bivša talijanska konzulica Antonelli naglašava da je Furio Radin tijekom godina bio podrška i lijevim i desnim koalicijama te da je nedavno po deveti put izabran u Sabor s neuvjerljivih 890 glasova od ukupno 17 tisuća registriranih talijanskih birača u Republici Hrvatskoj. Dakle, dr. Furio Radin izabran je u Sabor RH s brojem glasova koliko se može skupiti na tri do četiri bolje posjećenih svatova. Osim toga, moglo bi se zaključiti da je dr. Furio Radin milošću HDZ-a kao punokrvnog partnera postao i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

TIPKARIO KARTE PRED PULSKIM KINIMA

Prema nekim drugim izvorima našeg portala u gradu Puli, vjerodostojnost talijanskog predstavnika u Saboru Republike Hrvatske, dr. Furija Radina vrlo je upitna obzirom na nepoznavanje talijanskog jezika. Naime, naši izvori u Puli tvrde da Furio Radin uopće ne zna talijanski jezik, već da glumata tim jezikoma kao spojem hrvatsko-talijanskog poput bivšeg redatelja Antona Martija. Stariji Puljani tu mješavinu lokalnog hrvatskog i talijanskog narječja nazivaju galižanskim jezikom.

Osim toga, isti izvor nam tvrdi da je do 1990. godine Furio Radin gotovo bio pulski beskućnik nastanjen u radničkim barakama na Stoji nedaleko vojnog kompleksa Muzil. Nadalje, izvori u Puli tvrde da je Furio Radin u doba bivše YU redovito ispred pulskih kinematografa Beograd i Zagreb tipkario karte za kino predstave zajedno sa svojom braćom, Fabrizijom i Ferruccom Radin. Našem izvoru nije poznato je li se uvaženi saborski zastupnik Radin istim zanatom preprodaje karata za kino predstave bavio i za vrijeme dugogodišnjih održavanja domaćeg filmskog festivala u Puli u vrijeme bivše države.

Posebnu enigmu braće Radin čini najmlađi brat Ferruccio (Feručo), koji se, navodno, potpuno distancirao od starije braće Radin. Slučajno ili ne, političkom sinergijom, drugi, mlađi brat Furija Radina, Fabrizio Radin je prošle godine naslijedio Valtera Flegu i postao župan Istarske županije nakon što je Flego imenovan za hrvatskog zastupnika u EU parlamentu u Bruxellesu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon