BGF JEZERA 2019.

Tekst: Ricky F.

Foto: Ary H.

U sunčanu i toplu subotu, 7. rujna 2019. godine, u Jezerima, malom ribarskom mjestu na otoku Murteru, u predvorju kornatskog otočja, nakon tri intenzivna dana ribolova, završilo je ovogodišnje 21. natjecanje Big Game Fishing – Jezera 2019. Naime, kako je bilo i najavljivano, ovogodišnje međunarodno ribolovno natjecanje “Big Game Fishing 2019.” održalo se od 4. do 7. rujna 2019. u organizaciji ŠRD Punta Rata iz Jezera. U proteklih 20 godina natjecanje se odvijalo zadnjeg tjedna u rujnu, međutim ove godine organizatori su odlučili dugogodišnji termin međunarodnog natjecanja lova na veliku ribu premjestiti na prvi vikend mjeseca rujna. Organizator ovog međunarodnog natjecanja, športsko – ribolovno društvo «Punta Rata» iz malog ribarskog mjesta Jezera na otoku Murteru osnovano je 1996. godine i značajan je kreator športskog ribolova na moru Republike Hrvatske.

RIBLJE DELICIJE UZ DALMATINSKE RITMOVE

U četvrtak, 5. rujna 2019., po dolasku u Jezera, našu novinarsku ekipu dočekali su predstavnici organizatora natjecanja, gospođa Ervina Tomin – voditeljica natjecanja BGF 2019. i gospodin Marinko Pavlić – dugogodišnji predsjednik ŠRD Punta Rata. Slijedio je nastavak upoznavanja uz ugodno druženje svih natjecatelja s njihovim obiteljima i prijateljima, a odvijao se na terasi restorana ACI marine u Jezerima uz riblje delicije te na lokalnoj pozornici u središtu mjesta uz ritmove lokalnog benda. Večer prije, na samom otvorenju BGF – Jezera 2019. nastupio je poznati kantautor Toni Spalato.

Big Game je ribolov u kojem se love poveće ribe, najčešće plave tune ili sabljarke. Spomenuti vid ribolova odvija se s većeg broda na otvorenom moru i to na način da se panula ili hrani riba za ulov svježom srdelom ili nekom drugom plavom ribom a konačni rezultati ulova ovise o cijeloj sportsko – ribolovnoj ekipi. Osim u Jezerima, natjecanje BGF u Hrvatskoj se još održava u Omišlju, Poreču, Silbi, Rogoznici, Komiži i na Hvaru. Državne kvote RH za izlov tune u 2019. godini za gospodarski i negospodarski ribolov iznose 750 tona za tunolov plivaricama, zatim 80 tona za udičarenje, 5 tona za sportski ribolov, 12,5 tona za rekreacijski ribolov, te 3 tone za potrebe znanstvenog ribarenja.

15 SPORTSKO-RIBOLOVNIH EKIPA

Prema riječima organizatora kotizacija za ovogodišnji BGF je iznosila tri i pol tisuće kuna po brodskoj ekipi a ukupno je sudjelovalo 15 ekipa s 49 natjecatelja iz 4 zemlje – Slovenije, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Službeni, tj. glavni sudac ovogodišnjeg Big Game Fishinga s ovlaštenjem HSŠRM-a bio je Goran Baranović iz Šibenika uz asistenciju opunomoćenika i potpredsjednika HSŠRM-a i suca Tončija Lukete. Prema natjecateljskoj specifikaciji za izlov tune (Thunnus thynnus) bila je određena minimalna težina od 40 kg po ulovljenom primjerku tune. Natjecanje se provodilo tehnikom ribolova iz plutajućeg broda, tzv. „driftingom“. Službeni liječnik natjecanja je bio dr. Zlatko Popržan. Najveća ulovljena riba ovog međunarodnog natjecanja u Jezerima je bila tuna teška 49,5 kilograma, a ukupno je ulovljeno i sudački bodovano 13 velikih riba, od čega je vraćeno u more sedam velikih tuna i jedan iglun.

ULOGA BGF U PRODUŽETKU TURISTIČKE SEZONE

Nažalost, Ministarstvo turizma RH nije financijski popratilo spomenuto međunarodno ribolovno natjecanje niti objavilo vijest na svojim internetskim stranicama ili u medijima, i vjerojatno ne zna, ali bi prema našem mišljenju trebalo znati, da na dane održavanja međunarodnog ribolovnog natjecanja ne postoji direktna turistička linija iz glavnog grada Hrvatske za otok Murter, dok su vlakovi za Zadar i Šibenik odavno ukinuti. Htjeli mi to priznati ili ne, Big Game Fishing u Jezerima zasigurno spada u poseban vid turističke ponude Republike Hrvatske. K tome, održava se u mjesecu rujnu, odnosno izvan glavne turističke sezone, dakle, u posezoni.

EKOLOŠKE UDICE

Međunarodno ribolovno natjecanje odvijalo se u akvatoriju južno od otoka Murtera, nedaleko svjetionika Blitvenica i na površini od nekoliko kilometara kvadratnih. Svaki dan natjecanja na poziciju ulova odlazilo je iz marine u Jezerima petnaestak specijaliziranih brodova – fishermana, svih boja i dužina. Prema neslužbenim informacijama sudionika natjecanja na mamljenje tuna je utošeno oko pet kašeta sardela dnevno po natjecateljskoj ekipi, što ukupno iznosi preko dvije tone male plave ribe. Kao mamci na udicama korišteni su uglavnom šaruni i sardele dok je korištenje živih mamaca bilo strogo zabranjeno.

Iako su Jezera poznata kao staro ribarsko naselje i prema nekim zapisima prvo mjesto na hrvatskom dijelu Jadrana u udičarenju na tunu, današnje vrijeme donjelo je neke novine u ribarskim alatima. Suvremena tehnologija udičarenja i briga za plavo-zeleni planet donjela je na tržište ekološke udice koje su koristili svi sudionici natjecanja. Naime, prilikom ulova manjih primjeraka, tune se snime i sudački boduju, te se puštaju natrag u more. Tom prilikom reže se ribički najlon na najkraću moguću mjeru, a udica ostaje u tijelu tune neko vrijeme dok se organski ne razgradi i potpuno nestane iz tijela ribe.

BROD ZA NOVINARE

Subotnje vedro i sunčano jutro posljednjeg dana natjecanja s blagim povjetarcem najavljivalo je lijep dan na moru. Planiranjem organizatora bilo je predviđeno ranojutarnje novinarsko ukrcavanje na jedan od brodova u marini Jezera. Pažnjom dobrog organizatora dodijeljen nam je motorni brod “Dora” od 12 metara i potisne snage od 500 kilowatta u dizelskoj izvedbi sa zagrebačkim kapetanom dr. Kristijanom Temmerom s članovima njegove uigrane brodske posade – Zlatkom Penezićem i Vecom Holjevcem. Isplovili smo ujutro oko osam sati uz moćne zvukove mnogobrojnih cilindara brodskih motora. Paralelno s nama otisnuli su se svojim fishermanima i brojni ribolovci sa svojim ribičkim posadama.

Napuštanjem marine u Jezerima brodski gas se polagano dizao i pred nama se otvorio plavi horizont u čijem fokusu se nazirao udaljen svjetionik Blitvenica. Udaljenost koja nas je dijelila do dolaska na ribolovnu poziciju bila je približno oko 25 nautičkih milja, a koju smo prešli za otprilike jedan sat. Prijepodne uz veselu družinu na brodu vrlo brzo je prohujalo. Njihovo raspoloženje se naglo promjenilo dolaskom sunca u zenit, u vrijeme kada su prve tune počele veselo skakati morskom površinom, Gotovo identična atmosfera se ponovila u ranim popodnevnim satima.

POBJEDNICI BGF

Kako smo već naveli, u natjecateljska tri dana najveća ulovljena velika riba ovog međunarodnog natjecanja je bila tuna teška 49,5 kilograma od strane Nijemca Helmutha Mollitora s broda „El Patron 3“, a ukupno je ulovljeno i sudački bodovano njih trinaest. Prvog dana ulovljeno je pet velikih riba a puštena jedna tuna i jedan iglun kao zaštićena riblja vrsta, drugog dana ulovljene su 3 tune i jedna lampuga težine 11,8 kg i istovremeno puštene dvije tune, a posljednjeg dana natjecanja ulovljene su i bodovane četri tune dok ih je tri pušteno natrag u more.

Po završetku natjecanja i nakon sudačke verifikacije, vaganja ulova te pregleda video zapisa u ranim večernjim satima, ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg Big Game Fishing – Jezera 2019. na svečanoj ceremoniji je proglašen  je Slovenac dr. Robert Lipovec na brodu „4 Tuna“ s ukupno osvojenih 880.2 bodova. Osim toga, pobjednik natjecanja BGF 2019. je uz dobivena odličja osigurao i pravo nastupa na pozivnom turniru u OWC u San Joséu na Costa Rici 2020. godine. Drugoplasirani je Nijemac Helmuth Mollitor s broda „El Patron 3“ s ukupno osvojenih 586.5 bodova dok je treće plasirani bio naš domaćin dr. Kristijan Temmer iz Zagreba na brodu „Dora“ s ostvarenih zavidnih 569 bodova.

Nakon svečane ceremonije s dodjelom diploma, odličja i pehara od strane organizatora natjecanja BGF 2019., ribarska fešta u Jezerima nastavila se dugo u noć s prigodnom glazbom i povećim vatrometom, te uz roštilj od svježe tunjevine i nezaobilazno domaće crno vino uz nesvakidašnje druženje mnogobrojnih turista koji su s posebnim zanimanjem pratili događaje ribolovnih međunarodnih velemajstora i lokalnih turističko-sportskih entuzijasta ponevši sa sobom najljepše uspomene i brojne fotografije za svoje obiteljske albume.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon