ŽENE KAO RAVNOPRAVNI FAKTOR U SVJETSKOM RIBARSTVU

Tekst: M. Š.

Foto: BBC

Prevladavajuće je mišljenje da je ribarstvo muški posao pa mnoge začuđuje činjenica da gotovo 50 posto radne snage u ribarskom sektoru svijeta, uključujući ribarstvo i akvakulturu, čine žene. Također, 90 posto zaposlenih u procesu prerade proizvoda iz ribarstva su žene. Unatoč svojoj širokoj zastupljenosti i važnoj ulozi u ribarskom sektoru, ženska radna snaga je najčešće nevidljiva, a posljedice toga su znatno manje plaće i vidljivo gori uvjeti rada u odnosu na muške kolege. Od 100 najvećih svjetskih kompanija u sektoru ribarstva, na čelnoj poziciji samo jedne od njih nalazi se žena. Osim činjenice da rodna ravnopravnost u sektoru svjetskog ribarstva osnažuje lokalne zajednice, vrlo je važan njen doprinos društvenoj i okolišnoj održivosti.

Prošle godine Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je predstavila izvještaj o ulozi žena u ribarskoj industriji i posebnoj osjetljivosti žena i ženske djece na klimatske promjene te učincima koji dodatno pogoršavaju već postojeće nejednakosti u društvu. WWF-ov izvještaj pod nazivom „Osnaživanje žena u obalnim zajednicama u svrhu smanjenja utjecaja klimatskih promjena” (Empowering Women in Marine Communities to Mitigate Impacts of Climate Change), objavljen u rujnu 2019. godine, pokazuje potrebu za osnaživanjem uloga žena u okviru europske morske politike. Također, pokazuje potrebu da se uloga žena bolje integrira u politike zaštite okoliša te razvojne politike uopće, a kako bi se osigurala isporuka održivih proizvoda iz ribarstva i sigurnost hrane na svjetskoj razini. Studije pokazuju da unaprjeđenje rodne ravnopravnosti može doprinijeti održivom iskorištavanju morskih resursa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon