PRIPREMA TV PRIJEMNIKA ZA SVIBANJSKI DVB-T2 SIGNAL

Tekst: Panopticum/HAKOM

Foto: AP

Krajem mjeseca svibnja, točnije 25. svibnja 2020. na području Republike Hrvatske gasi se digitalni zemaljski televizijski signal DVB-T. U funkciji će ostati jedino novi DVB-T2 signal koji se već emitira paralelno sa starim DVB-T signalom. Temeljem toga donosimo nekoliko korisnih informacija i savjeta.

VAŽNO JE ZNATI

Što to znači za korisnike? Korisnici koji imaju satelitske operetere, iptv operatere i dalje će neometano moći gledati tv programe. Nadalje, korisnici koji gledaju TV programe preko zemaljskih signala trebat će kupiti zemaljski digitalni prijemnik, čije se cijene u maloprodaji kreću oko 200 kuna .

Većina novih TV aparata je kompaktibilna s novim sustavom emitiranja pa korisnici koji imaju takvu vrstu televizora neće morati kupovati dodatne prijemnike. Oznaka koju novi televizori moraju imati za prijem DVB-T2 signala je H.265.

DRUGE KORISNE INFORMACIJE

Što se tiče stambenih zgrada koje u većini slučajeva imaju zajednički antenski sustav moglo bi doći do problema i gubitka TV signala od 25. svibnja 2020. na dalje. To ne ovisi o televizorima, niti prijemnicima koji stanari imaju, nego o sustavu pojačala ugradjenih u zajedničkom antenskom sustavu (ZAS).

Da bi izbjegli gubitak signala stanari stambenih zgrada bi trebali izvršiti  preglede antenskih sustava, da utvrde jesu li im antenski sustavi već spremni za novi HD signal ili ne. Naime, na nekim stambenim zgradama bit će potrebno samo reprogramirati postojeća pojačala, a na zgradama koji nemaju adekvatnu opremu morat će se ugraditi nova pojačala. Osim toga, ukoliko ste neodlučni prilikom kupnje novog televizora, te koju dimenziju ekrana bi trebali izabrati, možda Vam donji prikaz  minimalnih udaljenosti pomogne u konačnom izboru veličine tv ekrana.

DRUGA DIGITALNA DIVIDENDA

Očekuje se da će dodjela „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU biti završena do 30. lipnja 2020. godine. Navedena preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućiti će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija te će znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju.  Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti (HD) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2 nudi, uz usporedive uvjete prijama, veću fleksibilnost te do 50 posto veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav koji je na odlasku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon