NAKON RIBA PLASTIKA PRONAĐENA I U JAJIMA MORSKIH PTICA

Tekst: M. Š.

Foto: Greenpeace

Svake godine u oceanima i svjetskim morima završi oko osam milijuna tona plastike. Nažalost, plastični otpad je zabilježen u svakom kutku svijeta, od udaljenih ledenih voda Antarktike do dubokomorskih riba. Velik dio te nezamislive količine otpada sadrži toksične kemijske spojeve ftalate koji mogu prodrijeti u tijela morskih organizama i imaju vrlo štetne učinke na njihovu plodnost i razvoj potomstva. Kada morske ptice zamijene plastične proizvode za hranu – primjerice čepove za boce ili opuške cigareta, postoji mogućnost da se štetni kemijski spojevi iz plastike putem majčinog krvnog sustava mogu prenijeti na jaja s još nerođenim ptićima.

Da onečišćenje plastikom doista nema kraja svjedoče i preliminarni nalazi predstavljeni na ovogodišnjem skupu Američkog društva za unapređivanje znanosti (AAAS) u Washingtonu, koji dokazuju kontaminiranost jaja ptica s visokog Arktika – jedne od najudaljenijih divljina na planetu, i to kemijskim spojevima koje se koriste za proizvodnju plastike. Većina plastike pronađene diljem svijeta u morskim životinjama uključuje polietilen, plastiku koja se koristi u proizvodnji vrećica za namirnice i jednokratnih posuda za hranu, najlon i vlaknasti olefin koji se koristi za izradu tepiha i užadi. Kada se plastika zamjenjuje za hranu, njena konzumacija može dovesti do lažne zasićenosti, crijevnih blokada ili smanjenja zaliha energije kod životinja koje se njome hrane, budući da je plastika uglavnom neprobavljiva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon