DISKRIMINACIJA I KORONA: PRVA TUŽBA PROTIV RH

Razgovarala: Ines Hrain Ludošan

Foto: TUNSCZ

O pripremi tužbe protiv RH, Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite već se dulje vremena spekulira u hrvatskoj javnosti. Povodom toga razgovarali smo s Tomislavom Pilkićem, odgovornom osobom za zastupanje udruge „Dosta je bilo“ o tužbi koja se podnosi protiv Republike Hrvatske zbog diskriminatornog i stranački motiviranog ponašanja vlasti u epidemiji korone.

U pripremi je kolektivna tužba protiv Stožera, Vlade i Republike Hrvatske. Tko točno sudjeluje u tužbi?

Prije svega, tužba nije u pripremi ovih dana, nego već mjesecima, od prošle jeseni. Ona je potpuno završena još oko Nove godine, ali registracija udruge (kao obveza za tužbu), i miješanje ministarstva s nepotrebnim zahtjevima koje je to odugovlačilo te pokušaj mirenja s državom u trajanju od tri mjeseca (također zakonska obveza) doveli su do toga da tek ovih dana ostvarujemo uvjete da to konačno preuzme sud.
U tužbi sudjeluju s jedne strane udruga DOSTA JE BILO, koja predstavlja opću populaciju građana oštećenu odlukama i mjerama Vlade i NSCZ-a, a kao tuženi RH, Vlada i NSCZ. Sukladno zakonskim procedurama, tužbe za zaštitu kolektivnih prava i interesa nisu klasične tužbe, već tu udruga preuzima na sebe ulogu predstavljanja jedne oštećene skupine i u njeno ime pred sudom traži da se utvrdi povreda nekih prava. U ovoj fazi i tijekom cijelog spora građani koji žele mogu poduprijeti spor donacijom ili učlanjenjem. Ponavljam da će u prvom koraku sva odgovornost biti na udruzi, a ako uspješno dokažemo povredu prava, onda će udruga pojedincima članovima pomagati u slanju odštetnih zahtjeva sudovima, kao primarnom cilju cijelog postupka. Kako se učlaniti – podatci su na dostajebilo.hr

Što je osnova ove tužbe i što se njome želi postići?

Osnova tužbe je utvrđivanje pred sudom da su Vlada i NSCZ (kao reprezentanti države – prvooptuženog) u kontekstu odgovora na epidemiju postupali izvan okvira zakona, na način da su izvršili diskriminiranje i nejednako postupanje sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije. To je bilo prema trima kriterijima: političkom i drugom uvjerenju, vjeri i društvenom položaju, s naglaskom na gospodarske djelatnosti. Uz to, Vlada je protuzakonito zloupotrijebila sustav civilne zaštite u stranačke svrhe i postupala nerazmjerno, nelogično i proturječno, pojačavajući nastup diskriminacije.

Tužbom se sve navedeno želi potvrditi, a da bi se u budućnosti spriječilo i ograničilo ovakvo ponašanje i obvezalo vlast da u eventualne buduće odluke ugradi odredbe kojima će naglasiti da više neće biti ovakvog postupanja. Naravno, jedna od točaka presude omogućila bi i mogućnost traženja odšteta od države za one koji mogu potvrditi nastalu materijalnu štetu, a takvih ima jako puno. Traži se i ukidanje/izmjena svih odluka s diskriminatornim elementima u sebi.

Je li tužba podnesena po uzoru na tužbe koje se pokreću diljem Europe i svijeta ili je specifična upravo za Hrvatsku?

Diljem Europe svašta se pokreće, ima tu i nekih tužbi koje služe isključivo za promociju nekih smiješnih stavova i ideja. One ozbiljnije su uglavnom bile na nekim oblicima upravnih ili ustavnih sudova, dakle – nisu isti mehanizam kao ovaj naš i ne mogu se uspoređivati. Uostalom, mi funkcioniramo u okvirima hrvatskog (i europskog) zakonodavstva i usmjereni smo samo na sebe i uvjereni smo u pozitivan ishod.

U tom kontekstu treba istaknuti bitno – ovo NIJE tužba protiv medicine i znanstvenih dostignuća, već diskriminatornog i stranački motiviranog ponašanja vlasti u epidemiji.

Očekujete li da će se tužbom nešto promijeniti ili će biti zanemarena kao što su bile i mnoge dobivene tužbe u drugim državama?

Samo podizanje tužbe protiv države je već pobjeda kojom pokazujemo da smo zdravo, progresivno društvo gdje pojedinci ne trebaju osjećati strah pa makar djelovali i protiv same države. Ova je tužba već u početku pobjeda jednakosti pred zakonom, a da ne spominjem da će pozitivan ishod vratiti povjerenje ljudima u naše institucije, što je Vlada jako narušila zadnjih mjeseci. Također, tužbom pokazujemo da demokracija ne staje u epidemiji, da i u najgorim stanjima poput rata moramo propitkivati odluke vlasti. Tu smo kao društvo zadnjih godinu dana katastrofalno zapeli.
Tužba ne može biti zanemarena ako sud prihvati presudu koju tražimo. Tužba je obvezujuća za sve optužene, a kako je to kolektivni spor, njome se mogu koristiti sve fizičke i pravne osobe u ovoj državi u budućnosti. Vlada je zanemarivala mnoga prava ljudi i cijeli odgovor na epidemiju tretirala kroz interese HDZ-a, stoga smo i bili prisiljeni na ovaj krajnji korak kako bismo to zaustavili u budućnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon