ANIME U FUNKCIJI OBRAZOVANJA

Tekst: prof. dr. Tihomir Marjanac

Foto: WB

Crtani film je medij kojeg su prihvatile mnoge generacije, i oduvijek je bio podesan za prenošenje edukativnih i reklamnih poruka i pouka. Tijekom II svjetskog rata (1943.-1944.) američko Ministarstvo rata proizvelo je niz šaljivih ali edukativnih crtanih filmova pod nazivom “Private SNAFU” namijenjenih američkoj vojsci na frontu, u kojim se vojnike podučavalo npr. o važnosti čuvanja vojne tajne. Crtani filmovi trajali su 4 minute, a proizveo ih je jedan od vodećih studija crtanog filma Werner Bros. Cartoons studio. Da nedavno bili su vojna tajna, i nikada nisu bili javno prikazivani. Danas ih se može gledati na YouTube (https://www.youtube.com/results?search_query=Private+SNAFU). Kasnije se crtani film uklopio u reklamne i obrazovne televizijske programe, ali je s vremenom prevladao njegov zabavni karakter.

DIDAKTIČKI ELEMENTI POKEMONA

Japanske crtane filmove poznamo kao anime, a odlikuju ih karakterističan crtež, zanimljiva animacija i velika maštovitost autora, ali ih prepoznajemo gotovo isključivo kao zabavni sadržaj za djecu. Da ne griješim, čak i u Pokemonima sam uočavao didaktičke elemente, premda su mnoge učiteljice svojim učenicima branile njihovo gledanje. Nikad nisam shvatio zašto, jer su meni pokemoni pomagali da pridobijem pažnju učenika (na zgražanje njihove učiteljice) prilikom gostovanja u njihovom razredu.

ASTEROID IN LOVE

Nedavno sam otkrio novu japansku seriju crtanih filmova s izuzetno didaktičnim sadržajem “Koisuru Asuteroido” (što bi se moglo prevesti kao “Zaljubljeni u asteroid”, iako je engleski prijevod “Asteroid in love”). To je serija od 12 televizijskih animiranih epizoda u trajanju od po 23 minute koje je na osnovi istoimenog stripa proizveo Tokijski studio Doga Kobo, a emitirane su na japanskoj televiziji od siječnja do ožujka 2020. godine. Serija je naravno, na japanskom, ali postoji i verzija sinkronizirana na engleski jezik. Autorica stripa je Quro (tekst i crtež), a izlazio je u magazinu Manga Time Kirara Carat od siječnja 2017. Strip je dostupan na stranici https://mangapark.net/manga/ koisuru‑asteroid‑black‑river‑quro/i2087411, a film na japanskom s engleskim titlovima može se pogledati na https://masteranime.es/anime/watch/koisuru‑asteroid/.

Što je u tom crtanom filmu posebno? Ovaj je serijal poseban po svojoj edukativnosti. Naime, u serijalu se prati život nekoliko učenica srednje škole koje su udružene u školski geoznanstveni (Earth Science) klub, od kojih su neke zaljubljene u astronomiju, a druge u geologiju! U svakoj se epizodi upoznaje mnogo novih pojmova kako iz astronomije, tako i geologije, uz naravno, tumačenja. Junakinje posjećuju Geološki muzej, Japansku svemirsku agenciju JAXA, sudjeluju u natjecanjima, pripremaju nastup na školskom Kulturnom festivalu (slično danu otvorenih vrata u nekim našim školama), izdaju klupski bilten, skupljaju uzorke stijena i promatraju teleskopom planete, i na kraju snimaju nebo velikim teleskopom u potrazi za asteroidom.

EDUKATIVNI I MOTIVACIJSKI PROGRAM

U filmu, ali i u stripu, impresionira detaljnost likovnog prikaza i faktografije, tako na primjer učenice za promatranje planeta koriste klupski refraktorski teleskop Vixen model A80MF (proizvopač je Vixen Optics, https://www.vixenoptics.com/Vixen‑Telescopes‑s/ 100.htm), a snimanje neba u potrazi za asteroidom rade na teleskopu  Murikabushi (105 cm Cassergrain reflektor) koji se nalazi na astronomskoj opservatoriji Ishigakjima na Okinawi (https://www.nao.ac.jp/en/research/telescope/murikabushi.html). U Geološkom muzeju kojeg su posjetile prikazani su stvarni uzorci minerala i fosila, a kustos kroz tumačenje jednog donesenog uzorka tumači o pseudofosilima i mikrofosilima. U jednoj epizodi učenica tumači kiselost termalnih voda u Japanu, u drugoj geološke karte, učenice vade jezgru sedimenata u školskom dvorištu, i na kraju tumače što su i koja je važnost foraminifera! Autorica stripa očito jako dobro zna astronomiju i geologiju, što me priznajem, vrlo ugodno iznenadilo.

Ovaj crtani serijal od 12 nastavaka je prikazao razvoj pojedinih učenica kroz 2 godine njihovog školovanja i širenje njihovih spoznajnih okvira, ali su gledatelji dobili i uvid u znanost. Gledajući iz naše perspektive, to je izvrstan edukativni i motivacijski program koji će mnoge učenike privući znanosti, ali ih i podučiti da ona nije jednostavna niti laka,  da se rezultati ne postižu bez truda, a otkrića se ne događaju svaki dan.

Svakako preporučam da ovu seriju pogledate na Internetu zajedno sa svojim školarcima, dok se na TV ne pojavi prevedena verzija (ako ikada).

Slika 1: Naslovna slika serijala

Slika 2: Učenice uz svoj teleskop

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon