REKORDNA GLOBALNA KONZUMACIJA RIBE

Globalna konzumacija ribe dosegnula je rekordnu razinu od 20 kilograma po glavi stanovnika, objavio je UN. UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) kaže da je to rezultat poboljšanja u akvakulturi i smanjenju otpada. FAO također istče da ljudi prvi puta otkako se provode istraživanja jedu više uzgojene, nego divlje ribe. Međutim, autori UN-ove studije upozoravaju da je sadašnja razina izlova ribe neodrživa. FAO upozorava da se ono što se događa ispod površine mora nimalo ne popravlja. Glavni pokretač globalne konzumacije je rast akvakulture. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća prosječan čovjek jeo je godišnje 9,9 kilograma

Riba

Tekst: Panopticum

Foto: www.palmizana.hr

Globalna konzumacija ribe dosegnula je rekordnu razinu od 20 kilograma po glavi stanovnika, objavio je UN. UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) kaže da je to rezultat poboljšanja u akvakulturi i smanjenju otpada. FAO također istče da ljudi prvi puta otkako se provode istraživanja jedu više uzgojene, nego divlje ribe.

Međutim, autori UN-ove studije upozoravaju da je sadašnja razina izlova ribe neodrživa. FAO upozorava da se ono što se događa ispod površine mora nimalo ne popravlja. Glavni pokretač globalne konzumacije je rast akvakulture. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća prosječan čovjek jeo je godišnje 9,9 kilograma ribe, a 90-tih 14,4 kilograma. U postocima šezdesetih godina jeli smo oko 67% ulovljene ribe, a danas oko 87%. Drugi razlog je to što se više ribljih proizvoda koristi za prehranu ljudi, umjesto da se pretvara u životinjsku hranu. Biološki održiv udio ulova ribe pao je sa 90% u 1974. na 68,6% u 2013. godini. Dakle, 31.4 % ribe je izlovljeno na biološki neodrživ način.

FAO naglašava da su održivi ribolov i akvakultura ključni, jer su važan izvor zapošljavanja i trgovine. Oko 57 milijuna ljudi živi isključivo od ribolova, od toga 80% u Aziji. Ukupna trgovina ribom je godine 1976. iznosila 80 milijardi, a 2014. godine  dosegnula je 148 milijardi dolara.

Bookmark the permalink.

Comments are closed