ARHITEKTURA KUĆE KUBIKA

Koncept obiteljske „Kuće Kubika“zasniva se na bijelom kubusu ili „plaštu“ koji „omotava“ zadane nivoe. Bijeli kubus je projektiran skulpturalnom metodom subtrakcije,odvajajući dijelove kubusa iz postojećeg kubusa. Horizontalnim odvajanjem je dobiven prostor ulaza u kuću, atrij ordinacije, te natkrivena terasa boravka.Vertikalnim odvajanjem kubusa dobivene su dvije terase ,te uvučena ostakljenja soba, kupaonice i hodnik.Ovako razvučeno ulično fasadno platno omogućava u sobama zaštitu od insolacije (zapadna orjentacija), te prekomjerne ulične buke. Kao ulazak u suterenski prostot stomatološke ordinacije formiran je ukopani atrij sa stablom, koji je protuteža uličnom atriju, a

0-img_3653

Tekst: A.N.B.

Foto: Jure Živković

Koncept obiteljske „Kuće Kubika“zasniva se na bijelom kubusu ili „plaštu“ koji „omotava“ zadane nivoe. Bijeli kubus je projektiran skulpturalnom metodom subtrakcije,odvajajući dijelove kubusa iz postojećeg kubusa. Horizontalnim odvajanjem je dobiven prostor ulaza u kuću, atrij ordinacije, te natkrivena terasa boravka.Vertikalnim odvajanjem kubusa dobivene su dvije terase ,te uvučena ostakljenja soba, kupaonice i hodnik.Ovako razvučeno ulično fasadno platno omogućava u sobama zaštitu od insolacije (zapadna orjentacija), te prekomjerne ulične buke. Kao ulazak u suterenski prostot stomatološke ordinacije formiran je ukopani atrij sa stablom, koji je protuteža uličnom atriju, a time ordinacija dobiva prozračnost i bilateralno osvjetljenje. Prostor natkrivene terase i prirodnog terena maksimalno je iskorišten i orjentiran je prema dvorištu stvarajući mirni i intimni prostor za boravljenje. Projektirajući navedenu obiteljsku kuću koristištena je suptrakcija samo kao pomoćna metoda pri režirsnju prostora na sreću i zadovoljstvo investitora i klijenata.

0-img_6487

Projekt: Obiteljska kuća
Lokacija: Horvatovac, Zagreb
Projektna tvrtka: Studio Ante Murales
Autor: Ante Nikša Bilić
Suradnici: Sunčica Mastelić Ivić, Hrvojka Kalogijera, Marin Šapit, Damir Mamić
Godina projektiranja: 2014.
Godina dovršetka gradnje: 2016.

Bookmark the permalink.

Comments are closed