POGLAVAR CRKVE KOJA JE ODLIKOVALA RATNOG ZLOČINCA ZA PALEŽ VUKOVARA STIŽE NA MJESTO NJEGOVIH MASOVNIH ZLOČINA

Tekst: Panopticum

Foto: Vojvodina.gov.rs

Povodom dolaska patrijarha Porfirija u Vukovar koji je zakazan za 16. listopada 2022. godine, kada bi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) trebao boraviti u tom gradu, na društvenim mrežama, a i šire, moguće je pronaći različite komentare na taj najavljeni “društveno-pastoralni” događaj. Naime, nakon nedavnih nesuvislih izjava prve osobe SPC-a o mogućem ponovnom mijenjanju granica, mnogi u Vukovaru sa skepsom gledaju na najavljeni posjet srpskog patrijarha Porfirija koji u Vukovar dolazi kako bi posvetio obnovljenu pravoslavnu crkvu sv. Nikolaja.

Jedan od zanimljivijih prijedloga srpskom patrijarhu kojeg je putem medija u utorak, 11. listopada 2022. uputio predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček odnosi se na poziv čelniku SPC-a da istog dana ode i na Ovčaru te se ondje pokloni žrtvama, nevino ubijenima nakon okupacije Vukovara 1991. godine.

Saborski zastupnik Pavliček poziv patrijarhu Porfiriju uputio je u duhu ekumenizma i istinskog kršćanstva u cilju prosperiteta za buduće odnose Hrvata i Srba u Vukovaru te odnose između Hrvatske i Srbije.

Saborski zastupnik Pavliček je također poručio kako očekuje da se patrijarh Porfirije u Vukovaru ogradi od odlikovanja koje je “jedna eparhija Srpske pravoslavne crkve dala ratnom zločincu Vojislavu Šešelju u srpnju ove godine” budući su upravo “Šešeljeve četničke horde 1991. godine palile, pljačkale i ubijale na području grada Vukovara”.

Podsjetimo, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je 11. rujna 2022. Vojislava Šešelja, vođu srpskih radikala i pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Naime, Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a dodijelila mu je orden Svetog vladike Mardarija, visoko crkveno odlikovanje.

Zasad se službeni Zagreb kao ni Kaptol nisu oglasili o tom najavljenom događaju u Vukovaru kao ni lokalna zajednica koja šutnjom promatra sustavno maltretiranje svojih građana uz gotovo svakodnevnu otvorenu promociju najradikalnijih oblika četništva o čemu je svojevremeno čak i SOA upozorila u jednom od svojih godišnjih izvješća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon