POMIRDBENI ŽETONI PREMIJERA PLENKOVIĆA

 

Tekst: I. Lovrinović

Foto: U. S. Embassy Zagreb

Da nije Pupovčev SDSS prevaga za formiranje većine u Saboru tko zna kada bi HDZ pokrenuo pitanje pomirbe sa Srbima. Nije to put ka pomirbi iz nekih iskrenih i dubokih razloga, odnosno političke i ljudske osviještenosti i krščanskog praštanja već gola politička potreba da se ugodi “strateškom partneru” i ostane na vlasti. Instruirani mediji na sva zvona predstavljaju sve ovo kao “zalog za budućnost” među narodima. Riječ je o običnom zalogu za održavanje krhke većine kako bi se ostalo na vlasti.

VLADA BEZ LEGITIMITETA

PH se zalaže za mir, suradnju među narodima i gospodarstvima, humanizam i ljudska prava kao i vladavinu zakona. Također i za pomirbu ma koliko to teško išlo. No, svaka inicijativa za pomirbu koja počiva prije svega na providnim političkim interesima određenih skupina, stranaka ili pojedinaca može završiti loše jer nije iskrena.
Ponavljamo da ova Vlada nema legitimitet jer je za HDZ glasovalo svega 17 posto biračkog tijela koje čini 3,8 milijuna građana. Drugi argument u prilog nelegitimnosti Vlade je činjenica da su ovu većinu omogućile nacionalne manjine, točnije 8 njihovih predstavnika čime su one HDZ-u pomogle većinskom hrvatskom narodu nametnuti vladu koju on nije želio. Takva praksa nigdje ne postoji. Svjesni svoje nove uloge manjinci, a posebno SDSS, koji je u isto vrijeme i politička stranka i predstavnik srpske nacionalne manjine, tražit će se više i više od HDZ-a.

ETNOBIZNIS I POLITIČKA TRGOVINA

Zato se mi u PH zalažemo da sve nacionalne maniine u Saboru imaju samo jednoga predstavnika. Time bi se onemogućio etnobiznis, posebno određenim pojedincima koji su dvadesetak godina u vlasti ili pri vlasti i koji razvijaju politički trgovinu.
Nacionalne manjine u Hrvatskoj su jednakopravni u svemu s većinskim hrvatskim narodom a imaju mogućnost sudjelovati u političkom životu da postanu članovi neke postojeće stranke ili osnuju nove stranke i na izborima se bore za naklonost svih građana.

Zato HDZ nikada neće mijenjati kriminalni izborni zakon koji je početak svih zala u Hrvatskoj. Ovakav izborni zakon daje im neviđene mogućnosti kombinacija koje su pogubne po demokraciju, pozitivno natjecanje i po opstojnost države.

DRŽANJE ŠTANGE

Plenković je već imao priliku u prošlom mandatu otvoriti pitanje poboljšanja odnosa sa Srbima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, a nije. Zašto? Zato što je tada Milan Bandić sa svojim žetončićima igrao ključnu ulogu držanja štange. Sada su predstavnici nacionalnih manjina preuzeli ulogu žetončića uz neizostavnog Čaćića i Štromara. Ovakvi izborni rezultati neodoljivo aktualiziraju Staljinovu izreku da nije važno tko sve glasa, već tko broji glasove.

Dakle, sadašnja Vlada nema legitimitet i promjena postojećeg izbornog zakona je nasušna potreba jer je izvor negativne selekcije u svakom pogledu.

Međutim, građane na izbore i akciju neće pokrenuti svijest već ugroženost. Ona će se aktivirati ili ekonomskom krizom ili manipulacijama od strane Stožera koji nas u svakom pogledu sve više ugrožava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon