U SRBIJI NASTAVLJEN NIZ SUSPEKTNIH ODLIKOVANJA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: SPC

Nakon što je službena Srbija posljednjih godina zaredala s posmrtnom rehabilitacijom i odlikovanjima notornim četnicima, sličnu suspektnu liniju u dodjeli odlikovanja nastavlja i Srpska pravoslavna crkva (SPC). Naime, srpski patrijarh Porfirije ordenom Svetog Save u Beogradu je u četvrtak, 7. listopada 2021. odlikovao Milorada Vučelića, nekadašnjeg ravnatelja Radiotelevizije Srbije i glavnog propagandistu Slobodana Miloševića.

Osim suradnje s Miloševićem kojem je bio desna ruka, sprski nezavisni mediji su u to vrijeme pisali da je odlikovani Milorad Vučelić s bivšim školskim kolegama Mihaljem Kertesom i Jovicom Stanišićem devedesetih bio upleten u poslove šverca benzina i cigareta. Kao dokaz da se današnja srpska politika nije previše odmakla od genocidne politike Slobodana Miloševića predstavlja upravo Vučelićev kontinuitet u medijskom prostoru Srbije koji danas obnaša dužnost glavnog urednika beogradskog dnevnog lista Večernje novosti.

Kako je priopćeno na službenim stranicama SPC-a, Vučelić je odlikovan za višegodišnju uspješnu suradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju kršćanskih vrijednosti i vrlina. Uz patrijarha Porfirija, svečanoj dodjeli ordena Svetog Save nazočili su episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, te Vučelićeva obitelj, prijatelji i najbliži suradnici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon