SUSTAVNO MEDIJSKO MALTRETIRANJE REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: D. B. / Panopticum

Foto: Ozon Press

Nakon što je Srbija u godišnjem izvještaju Freedom House-a iz 2020. godine svrstana u kategoriju »hibridnih režima« i švedski Institut V-Dem svrstao je 2021. godine Srbiju među prvih pet država u kojima se bilježi opadanje demokracije. Pri tome je Srbija od svih zemalja na prostorima JI Europe najlošije rangirana po stanju liberalne demokracije. Međutim, kako se vidi, to Srbiju ne sprječava da kontinuirano izvozi demokraciju u susjedne zemlje, o čemu najbolje govore posljednji događaji u Crnoj Gori.

ZLOGLASNI KARAĐORĐEVIĆI PONOVO U HRVATSKOJ

Na rang listi zemalja koje Srbija neprestano politički i medijski maltretira dugi niz godina nalazi se i Republika Hrvatska, čemu dopirinose i domaći mediji, prenoseći svakodnevno dnevno-političke nebulozne izjave iz Beograda kao da živimo još uvijek u istoj državi. Za tu priliku srpska propagandna mašinerija je prije nekoliko dana dovela u Jasenovac čak i princa Filipa Karađorđevića, unuka kralja Petra II., kojemu je još 1943. godine Tito na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, zabranio povratak u zemlju. Slučajno ili ne, tu vijest nitko u Hrvatskoj nije objavio, a još manje komentirao da se, sa Porfirijem, u Hrvatsku vratila i zloglasna, velikosrpska dinastija Karađorđevića.

Podsjetimo, unuk kralja Petra II., princ Filip Karađorđević je sa potpredsjednikom vlade RH Borisom Miloševićem i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, u ponedjeljak 13. rujna 2021. sudjelovao na vjerskoj svećanosti i obilježavanju stradanja Srba u ustaškom logoru. Tim povodom, princ Filip je izjavio da će “u Jasenovac u budućnosti češće dolaziti”. Slijedeće godine, možemo očekivati da dovede i bivšeg gradonačelnika Beograda Vojislava Mihajlovića, unuka četničkog vođe i ratnog zločinca Draže Mihajlovića.

PUŠTA LI HRT BRADU ČEKAJUĆI SRPSKU VLADU?

Nažalost, takvoj medijskoj klimi u Hrvatskoj doprinosi i nedavno pokrenuta dokumentarna serija o NDH Hrvoja Klasića i Miljenka Bukovčana koja s nacionalne HRT šalje izravne poruke kako su Zagrepčani klicali kralju Aleksandru, a koji je pod krinkom jugoslavenstva provodio velikosrpsku politiku, i to prilikom njegova posjeta hrvatskoj metropoli 1931. godine, o čemu svjedoče i propagandni izvještaji tadašnjeg britanskog veleposlanstva gdje se navodi kako je “hrvatski narod napokon odahnuo i pozdravio apsolutnu kraljevu vlast nadajući se boljitku za sebe”.

SRBIN S BRITANSKOM PUTOVNICOM

Nadalje, osim Srbina plave krvi s britanskom putovnicom Republiku Hrvatsku je dan kasnije, 14. rujna 2021. u vrijeme turističke sezone bez ikakvih problema s korona mjerama pohodio još jedan britanski državljanin. Kako su izvjestili hrvatski mediji, neotkrivajući pritom identitet, riječ je o “britancu” Aleksandru Crnadaku, 20-godišnjem srpskom ekstremistu koji je zapalio hrvatsku zastavu u Vukovaru, napravivši pritom ozbiljan incident motiviran mržnjom prema Hrvatima i našoj državi. Iako je britanski piroman ubrzo uhićen, kazneno prijavljen i pritvoren na mjesec dana, motivi mladog srpskog ekstremista su mnogo ozbiljniji od piromanskih na koje, nažalost, hrvatska politička elita koja uglavnom nije sudjelovala u Domovinskom ratu ne daje suvisle odgovore.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon