PATRIJARH IZ VUČIĆEVA ŠEŠIRA?

Tekst: Panopticum

Foto: M.V./HKV/HRAM

Kao što je već poznato, u petak. 19. veljače 2021. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a. Dolaskom na novu dužnost poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije u nedjelju, 21. veljače 2021. godine održao je u prijepodnevnim satima svoju prvu Božanstvenu liturgiju u Beogradu.

SPC KAO MANIPULATIVNI INSTRUMENT SRBIJE

Mediji posebno navode kako izbor novog patrijarha SPC-a nije samo vjersko pitanje, već za Srbiju ima i  političko značenje s obzirom na to da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada umnogome oslanjao na potporu SPC-a, posebno kad je riječ o političkim pitanjima kao što su odnosi Srbije s Kosovom ili Crnom Gorom. Važne političke odluke donošene su najčešće uz suglasnost Srpske pravoslavne crkve i bivših patrijarha SPC, s kojima je Vučić, ali i bivši predsjednici Srbije, bili u tijesno povezanim odnosima. Dokaz tome je i nedavni intervju Mile Đukanovića u kojem crnogorski predsjednik optužuje vrh SPC-a da je instrument za manipulativno upravljanje od strane državnog vrha Srbije.

PJESME O POPU ĐUJIĆU DRAŽE OD OLTARA

Iako je Porfirije prije dolaska u Beograd nosio crkvenu titulu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, njegov fokus djelovanja bila je Hrvatska, manje Slovenija, gdje se medijski i pastoralno gotovo uopće nije pojavljivao.

Podsjetimo, 2016. godine Porfirije se našao u međunarodnom skandalu nakon što je na video snimci, koja je nastala nekoliko godina ranije u Chicagu, inače jednom od najvećih četničkih središta u SAD-u, otkriveno da je s drugim pravoslavnim svećenicima pjevao četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Đujiću. Tada, jednako kao i posljednjih dana kada je ime Porfirija izvučeno iz kuverte na Saboru Srpske pravoslavne crkve za 46. poglavara SPC-a, mediji u Hrvatskoj su se natjecali, a posebno Večernji list, koji je već sljedećeg jutra na kioscima donio naslovnicu kojom se Porfirije (Perić) pere od američkog nacionalističko-terorističkog skandala trivijalnim izjavama za medije. Hrvatski mediji, misleći valjda da su im čitatelji ograničeni, te kako su izigrali naivnu hrvatsku javnost, predstavili su popa Perića u epizodi iz Chicaga poput dobrog vojaka Švejka.

ZASTUPNIČKO PITANJE PREMIJERU RH

Te iste, 2016. godine, SOA objavljuje izvješće u kojem jasno utvrđuje pojačanu aktivnost četničkih simbola i ikonografije te četničkih organizacija s obilježjima terorizma na prostoru Republike Hrvatske, a i šire. Naime, kako navodi SOA, posljedice ratnih trauma i neriješenih međunacionalnih odnosa mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma. Slučajno ili ne, pet godina kasnije, preciznije 5. veljače 2021. saborski zastupnik dr. Milan Vrkljan premijeru Plenkoviću, postavlja pisanim putem zastupničko pitanje na istu temu. Dokaz za postavljeno pitanje narodnog zastupnika premijeru RH mogao bi se pronaći u nedavnoj izjavi bivšeg djelatnik sigurnosnih službi Željka Kekića u kojoj govori o onome što Hrvati samo šaputaju, a to je koliko je srpska BIA premrežila Hrvatsku svojim agentima od politike i službi preko medija.

SLIKA ČIČE DRAŽE DIJELI INTIMU PORFIRIJEVE SOBE

Da Porfirijev prekooceanski skandal u Chicagu, koji je za sada vješto medijski prigušen, nije bio tek hodočasnički izlet u SAD, vidljivo je i po još nekim detaljima na fotografijama koje su nedavno ugledale svijetlo dana, a na kojima je jasno vidljiv lik Čiča Draže, odnosno uokvirena fotografija četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića koja stoji na počasnom mjestu Porfirijeve radne sobe. Iz svega se može zaključiti kako dojučeračnji pravoslavni pastor s prebivalištem u Zagrebu njeguje posebne duhovne osjećaje spram dvoje najvećih četničkih zlikovaca – popa Đujića i đenerala Draže.

ZABORAVIO ULOGU SRBIJE U HOLOKAUSTU

“Važno je što je kinematografija filmskim šapatom progovorila o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava i što se skrivalo” – rekao je novoimenovani patrijarh Porfirije na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom filma „Dara iz Jasenovca“, zaboravljajući pritom na ulogu Srbije u holokaustu, sustavnom istrebljenju Židova koje je provedeno u tadašnjoj Nedićevoj kvislinškoj tvorevini uz intenzivno pokroviteljstvo nacističke Njemačke.

Jašući samo po Jasenovcu, a prikrivajući istovremeno srpske zločine i ulogu SPC-a u II. svjetskom ratu, ne odmiče previše Porfirija Perića od dosadašnje politike Republike Srbije i trenutnog predsjednika Aleksandra Vučića, naročito u posljednjim medijskim krilaticama koje su trenutno lansirane iz Beograda pod nazivom “Regija je naša kuća”. Umjesto zaključka, mišljenja smo da bi svaki daljnji komentar bio bi suvišan.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon