VELEPOSLANIK U LONDONU A NE GRADONAČELNIK

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Čini se da najavljivana tvrda kohabitacija između predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića baš ne funkcionira u pravom smislu te riječi kada su u pitanju izbor i imenovanje budućih veleposlanika Republike Hrvatske. Naime, prema neslužbenim izvorima iz MVEP-a na listi budućih veleposlanika koji bi trebali biti imenovani tijekom mjeseca travnja i svibnja ove godine nalazi se i ime Joška Klisovića uknjiženog na destinaciji London, inače SDP-ovog izbornog kandidata na mjesto gradonačelnika Grada Zagreba. Dakle, iz svega proizlazi da SDP-ov kandidat na predstojeće lokalne izbore u Zagrebu izlazi s figom u džepu budući već ima rezerviranu jednosmjernu kartu u smjeru glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva s osiguranim boravištem u trajanju od minimalno četri godine na teret državnog proračuna RH. Osim zagrebačkog fantomskog kandidata is redova SDP-a, lista budućih diplomata koja se nalazi na radnom stolu premijera i predsjednika RH je poprilično dugačka, a broji oko 38 vlasnika diplomatske putovnice Republike Hrvatske.

PONOVNO MIJEŠANJE KARATA

Inače, Joška Klisovića tzv. kandidata za mjesto gradonačelnika Grada Zagreba smatra se osobnim izborom trenutnog predsjednika RH Zorana Milanovića, a ne članova SDP-a na čijem je čelu također oktroirani Peđa Grbin, poznatiji javnosti kao kragujevački zet i bivši odvjetnik iz Pule. Moglo bi se zaključiti da se na Iblerovom trgu i dalje odvija daljnja sanaderizacija stranke i nakon što je Zoran Milanović prestao biti članom SDP-a.

O kolikom političkom kapitalu kandidata Klisovića je riječ, govori i jedna stranačka anegdota. Naime, i prije kandidature Joška Klisovića, zli jezici u SDP-u otvoreno su izjavljivali da nekadašnja Račanova vedeta Milanka Opačić ima više potencijala na lokalnim izborima za grad Zagreb od trenutnog kandidata s Iblerovog trga. Iz svega bi se moglo zaključiti da nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića u Zagrebu ponovo slijedi miješanje karata među kandidatima za predstojeće lokalne izbore s otvorenim pitanjem kome će se preliti glasovi SDP-a i njihovih simpatizera.

NOVI VAL HRVATSKE POLITIKE

Zakulisne igre na izborima u Hrvatskoj nisu nikakva posebna novost. Hrvatska javnost imala je prilike  slikovito uočiti taj fenomen u slučaju nekadašnje kandidature Nadana Vidoševića za mjesto predsjednika RH prije više od 10 godina.

Slijedom toga, uvrštavnje Joška Klisovića na listu kandidata za predstojeće lokalne izbore u gradu Zagrebu moglo bi imati sinergijski učinak barem kada je u pitanju zeleno lijeva koalicija predvođena kandidatom političke platforme Možemo! Kao zanimljivost na tu temu u prilogu donosimo kraći jednominutni video koji plastično oslikava politički moral i stanje društva u tvz. novom valu Hrvatske politike koja je tek nedavno ušla u parlamentarne klupe Republike Hrvatske. Video, između ostalog, ostavlja otvoreno pitanje – je li ljudsko poštenje moguće kupiti novcem?

Inače, nad spomenutom platformom Možemo! nadvio se suspektni oblak mogućeg financiranja od strane Georga Sorosa o čemu je već bilo govora u javnom prostoru. Izađe li kakav dokument u medije prije lokalnih izbora koji bi jasno ukazivao da se zeleno lijeva koalicija financira od strane Georga Sorosa, kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević bi istog trenutka završio na političkom smetlištu zagrebačkog Jakuševca, odakle je i krenuo u politički život, jednako kao i SDP-ov kandidat Joško Klisović u trenutno nastaloj situaciji.

KUMROVEČKA ŠKOLA SA ZRINJEVCA

Da podsjetimo, Josip Klisović, otac suspektnog pretendenta za mjesto zagrebačkog gradonačelnika je autor brojnih djela na temu socijalističkog samoupravljanja kao i  o sindikalnom radu. Kao zalog budućim naraštajima omladinaca SDP-a, a i šire, u katalogu Knjižnica grada Zagreba nalazi čak sedam samoupravnih djela čiji je autor otac Joška Klisovića.

Osim oca, diplomatska i politička karijera Joška Klisovića vezana je uz Zorana Milanovića i kadrove koji su transferirani s Pravnog fakulteta u Zagrebu u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH (MVEP). Sudeći po backgroundu tih kadrova stiče se dojam da je zagrebački Zrinjevac bolje rasadište političkog personala od kumrovečke škole. U tome se djelomično krije odgovor zašto Andrej Plenković ‘gura’ Milanovićeve kadrove bliske ljevici unatoč pojedinim prijeporima koji tinjaju među njima. Slikovita poveznica u tome je nekadašnje radno mjesto Joška Klisovića na poslovima generalnog tajnika Atlantic Grupe Emila Tedeschija na kojem trenutno sjedi Ivan Mišetić, otac Plenkovićeve desne ruke Tene Mišetić i bivši direktor Croatia Airlinesa koja je dobila deseterostruko više državnog novca od potresom porušenog Zagreba, Siska i Petrinje, a formalno služi za sklanjanje kadrova u hladovinu za vrijeme višegodišnjih rotacija vlasti između SDP-a i HDZ-a i obratno.

LOBIST I INFORMATOR

Osim kumstva sa Zoranom Milanovićem kojim je Joško Klisović bio predestiniran za mnoga imenovnja i položaje te velik dio radnih mjesta, posebno bi trebalo istaknuti njegove poslove na radnom mjestu predstojnika Ureda bivšeg predsjednika Ive Josipovića, kamo je dospio tadašnjom stranačkom logistikom SDP-a. Dakle, bio je informator na dnevnoj bazi u korist Zorana Milanovića a na štetu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Nadalje, u političkim krugovima bliskim SDP-u, Klisović se spominje kao glavni lobist prilikom imenovanja pučke pravobraniteljice Lore Vidović, poznatije u javnosti kao osobe koja se u proteklom osmogodišnjem mandatu više bavila migrantima nego problemina vlastitih građana uz pretvaranje tog ureda, a prema broju novozaposlenih, u holding za ljudska prava. Paralelno s imenovanjem Lore Vidović 2013. godine, Joško Klisović je postao zamjenik predsjednice Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Unatoč tome što se Joško Klisović kiti profesionalnim iskustvom s osmišljavanjem i provođenjem novog koncepta gospodarske diplomacije, a koji je prema njegovom dostupnom CV-u polučio izvanredne rezultate i bio ocjenjen od strane poduzetnika s najvišim ocjenama, javna je tajna da ona predstavlja jednu od najvećih promašaja hrvatske diplomacije, kulminiravši u Kazahstanu gdje tadašnji zamjenik ministrice Vesne Pusić nije mogao reći što bi u Hrvatskoj moglo biti zanimljivo kazahstanskim gospodarstvenicima za investicije. Iz svega bi se moglo zaključiti da Klisović, osim što je fake kandidat za zagrebačkog gradonačelnika predstavlja i podkapacitiranog hrvatskog diplomatu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon