“STRUČNJAK” IZ CA 12 GODINA U NO HT

Tekst: Panopticum

Foto: N1/HUP/U.S. Embassy Zagreb/HT

Hrvatski Telekom, pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, održati će Glavnu skupštinu Društva 20. srpnja 2020. godine u sjedištu Društva u Zagrebu. Na rasporedu skupštine Društva koji je dostupan javnosti, nalaze se sljedeće točke dnevnog reda:

 1. Izbor predsjednika Glavne skupštine;
 2. Godišnja financijska izvješća Društva i konsolidirana godišnja financijska izvješća HT Grupe za 2019. godinu, Godišnje izvješće o stanju i poslovanju Društva i HT Grupe za poslovnu godinu 2019., te Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva u poslovnoj godini 2019.;
 3. Odluka o upotrebi dobiti;
 4. Odluka o davanju razrješnice članovima Uprave Društva za poslovnu godinu 2019.;
 5. Odluka o davanju razrješnice članovima Nadzornog odbora Društva za poslovnu godinu 2019.;
 6. Odluka o izmjenama i dopunama članaka 26., 27. i 39. Statuta Društva;
 7. Odluka o odobrenju Izvješća o primicima isplaćenim članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora u poslovnoj godini 2019.;
 8. Odluka o odobrenju Politike primitaka za članove Uprave;
 9. Odluka o naknadama za rad članovima Nadzornog odbora;
 10. Odluka o izboru članova Nadzornog odbora;
 11. Odluka o imenovanju revizora Društva.

Detaljan dnevni red Glavne skupštine HT-a nalazi se na poveznici: GSHT

JOŠ JEDAN ČETVEROGODIŠNJI MANDAT

Točka 7. dnevnog reda skupštine daje zanimljive podatke o primanjima članova Uprave i NO HT-a, dok je iz točke 10. vidljivo da je Ivica Mišetić predložen za još jedan četverogodišnji mandat u NO HT-a. U prospektu HT-a namjenjenog dioničarima Ivica Mišetić je predstavljen kao “stručnjak” za financije i marketing. Napomenimo usput, Ivica Mišetić je otac Tene Mišetić, zamjenice Predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dok je njezina majka Ariana Bazala-Mišetić, direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma.

O kakvom je stručnjaku riječ, najbolje govori podatak kako je Mišetić kao bivši direktor Croatia Airlinesa (CA) morao odstupiti s tog visokopozicioniranog mjesta zbog istovremenog članstva u NO njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa. Zasad, bez kazneno-pravnih posljedica za štetu koju je počinio hrvatskom nacionalnom zračnom prijevozniku a u korist Lufthanse. Bude li potvrđen na skupštini 20. srpnja 2020., Mišetić će obnašati četvrti uzastopni mandat u Nadzornom odboru HT-a, u trajanju dužem od dvanaest godina. Posljednji puta u javnosti ljubitelj Bryana Ferrya viđen je na centralnoj pozornici HDZ-ovog Corona partya, odnosno proslave rezultata parlamentarnih izbora u društvu Mate Granića, gdje se moglo neslužbeno saznati da nije uspio izlobirati mjesto ministra mora, prometa i infrastrukture u novoj Vladi HDZ-a, ali mu je ponuđeno mjesto veleposlanika RH u zemlji izlazećeg sunca.

PRANJE NOVCA NA NJEMAČKI NAČIN

Da podsjetimo, Deutsche Telekom (DT), odnosno njegove tvrtke kćeri su u Crnoj Gori i Makedoniji 2005. godine postigle nagodbu s američkim Ministarstvom pravosuđa, zbog dokazane korupcije u navedenim zemljama u iznosu od 9 i 6 milijuna dolara. Kada je dokazana korupcija Deutsche Telekoma u tim zemljama preko američkog Ureda za pranje novca, DT je putem nagodbe uplatio kaznu u iznosu od 95 milijuna dolara američkom Ministarstvu pravosuđa kako bi izbjegao tužbu. Slučajno ili ne, Hrvatski telekom je 2017. godine kao sastavnica Deutsche Telekoma za 123,5 milijuna eura preuzeo od najvećeg mađarskog operatera Magyar Telekoma većinski udio od 76,53 posto, i to upravo od Crnogorskog telekoma. U vrijeme te panonsko-balkanske transakcije na čelu Hrvatskog telekoma bio je Davor Tomašković.

PRODALI HT DOK JE TUĐMAN UMIRAO

Njemačka telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom ušla je u vlasničku strukturu HT-a 5. listopada 1999. godine u vrijeme zdravstvenog kolapsa predsjednika Tuđmana, kupnjom paketa od 35 posto dionica od Republike Hrvatske. Zatim je 25. listopada 2001. godine DT kupio dodatnih 16 posto dionica HT-a, postavši većinski dioničar s 51 posto dioničkog udjela. Nakon toga je DT 2013. godine prenio sve dionice Hrvatskog Telekoma (HT) na T-Mobile Global Holding, svoju tvrtku kćer.

Posljednji prijepori oko HT-a dogodili su prilikom projekta gradnje optičke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koncem 2016. godine. Naime, gradnja agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske pitanje je od ključnog nacionalnog interesa jer nije prihvatljivo da strana kompanija u vlasništvu ima infrastrukturu od strateške važnosti za našu zemlju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon