SUKREATOR LEX PERKOVIĆ KROJIO BI KAPU VRHOVNOG SUDA

Tekst: Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Nakon višetjednih prijepora na relaciji predsjednika i premijera RH u vezi načina izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Zoran Milanović potvrdio je u ponedjeljak, 8. ožujka 2021. u Petrinji da će Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkome Pravnom fakultetu, biti njegova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda. Proceduralne nesuglasice između Milanovića i vladajućeg HDZ-a već su dobro poznate, ali u suštini se odnose na tumačenje Ustava, odnosno zakona.

Zoran Milanović tumačeći Ustav iz svog kuta se pritom poziva na ustavnu odredbu kojom je utvrđeno da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješuje Sabor na prijedlog predsjednika Republike i uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe.

Bilo kako bilo, čini se da Milanović nije bio tako kirurški precizan u vrijeme kada je kao bivši premijer RH iz redova SDP-a predlagao usvajanje tzv. “Lex Perković” ili kada je razradio ovrhe i stečajne nagodbe na štetu hrvatskih građana. Slučajno ili ne, i tada, kao i sada dok kukuriče s Pantovčaka u neposrednoj blizini mu se nalazi jedan od najvećih štetočina hrvatskog pravosuđa, a i šire, u liku i djelu Orsata Miljenića. Obzirom na navedeno stiče se dojam da posljednji primjer s izborom predsjednika Vrhovnog suda RH predstavlja već uočeno Milanovićevo izvrtanje činjenica i ujedno potvrđivanje teze da je zakonom propisana procedura licemjerna farsa koja ima za cilj mazanje očiju javnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon