FINALE IZBORA PUČKE PRAVOBRANITELJICE RH

Tekst: B. D.

Foto: www.ombudsman.hr/www.nacional.hr

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je u petak, 5. ožujka 2021. Saboru predložio dvije kandidatkinje za novu pučku pravobraniteljicu, i to: Sandru Hančić i Tenu Šimonović Einwalter. Nova pučka pravobraniteljica RH bira se na mandat od 8 godina jer aktualnoj pravobraniteljici, Lori Vidović, koja tu dužnost obnaša od 2013., istječe mandat, odnosno istekao je 1. ožujka 2021. godine. Naime, nakon što je Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina saslušao sve kandidate u utorak, 2. siječnja 2021. te pritom dao prethodno mišljenje, Odbor za Ustav je glasovao o četiri kandidata koji su zadovoljili uvjete javnog poziva. Kandidat Marko Bonifačić dobio je jedan glas, Neven Šimac dva glasa, a Sandra Hančić i Tena Šimonović Einwalter po 8 glasova članova odbora. Predstavljanje sva četri kandidata pred Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dostupna su na internetskoj poveznici Sabora RH.

Prema najavi predsjednika Odbora za Ustav Dražena Bošnjakovića, glasovanje o novom hrvatskom ombudsmanu očekuje se za dva tjedna, nakon uvrštavanja te točke na dnevni red i provedene rasprave. Kao što se i očekivalo, još od trenutaka kad je Sabor RH objavio natječaj za novu pučku pravobraniteljicu, glavna zvijezda natječaja je postala Tena Šimonović Einwalter, dosadašnja zamjenica pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Da podsjetimo, jedna od finalistica natječaja za novu pučku pravobraniteljicu Republike Hrvatske je kćerka Dubravke Šimonović i Ivana Šimonovića. Njen otac, Ivan Šimonović, bio je ministar vanjskih poslova u vladi Ive Sanadera i vječani kum jednog od glavnih protagonista USKOK-ove afere “Spice”, zatim pomoćnik Glavnog tajnika UN-a, a trenutno je na položaju veleposlanika RH pri misiji RH u UN-u u New Yorku. Njezina majka, Dubravka Šimonović posebna je izvjestiteljica UN-a za ljudska prava za nasilje nad ženama i nekadašnja tajnica Mate Granića u Institutu za dijabetes Vuk Vrhovac.

Hrvatski sabor do danas je na dužnost pučkog pravobranitelja izabrao Branka Babca (1993. – 1996.), zatim Antu Klarića (1996. – 2004.), Juricu Malčića (2004. – 2013.) i Loru Vidović (2013. – 2021.).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon