POD OKRILJEM DORH-A: 44 RIJEČKE OBITELJI U RALJAMA ROTARIJANACA

Tekst: Panopticum

Foto: SDP/DORH/JL/RC Rijeka/Udruga PIO

Povodom podnesene kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci od strane Udruge PIO zbog prevare i manipulacija državnih tijela Republike Hrvatske u nastavku donosimo tekst o pravosudnom zločinu bez kazne koji je zadesio 44 riječke obitelji.

Pravna država prvenstveno podrazumijeva pravnu sigurnost odnosno jednakost svih pred zakonom. Naime, demokracija znači prenošenje legitimiteta s pojedinog građanina na njegovog izabranog predstavnika pa bi isti sukladno ovlastima koje dobiju putem izbora trebali i predstavljati interese građana zajedno s državnim institucijama. Međutim, praksa življenja u Republici Hrvatskoj iz priče u nastavku pokazuje upravo nešto drugo i sasvim suprotno od navedenih načela.

ELEMENTI RATNOG PROFITERSTVA

Kao primjer uvodnih riječi navesti ćemo tužnu sudbinu 44 obitelji iz Rijeke kojima prijeti da upravo zbog korupcije i nedjelovanja države i njenih institucija postanu beskućnici. Njihova priča je jedna od najapsurdnijih stanarskih slučajeva u Hrvatskoj. Kalvarija kojoj su izloženi desetljećima započela je donošenjem segregirajućih zakona kojima je jedna skupina građana RH isključena i kojoj se sprječava i umanjuje ravnopravno uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Naime, kada je donesen davne 1990. godine Zakon o zabrani prijenosa, prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu, stanari koji su se ne svojom krivnjom našli u takvim zgradama, diskriminirani su za pravo otkupa svog stana.

Ovdje treba jasno istaći da se radi o najamnim zgradama za koje stanove u njima je kasnijim Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine dozvoljen otkup. Nažalost, stanari su imali i tu nesreću da su najamne zgrade konfiscirane jer je suđeno bivšem vlasniku zbog njegovog zalaganja za odvajanje Istre i Hrvatskog Primorja iz teritorija RH i stvaranja zajedno s Slovenskim primorjem i Trstom posebnog teritorija. Otegotna okolnost mu je bila što je bio Ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji te da je tijekom II. svjetskog rata održavao veze s izbjegličkom vladom i Karađorđevićima u Londonu.

ULOGE SLAVKA LINIĆA I VOJKA OBERSNELA

Međutim, zakon iz 1990.godine nije jednako važio za sve. Oni sretnici s političkom moći i poznanstvima suprotno takvom rigidnom zakonu uspjeli su kupiti stanove, pa tako povlaštenim pojedincima iz gore navedenih zgrada tadašnji gradonačelnik Slavko Linić prodavao je stanove dok su drugi dobivali odbijenice. Ti sretnici osigurali su svoju budućnost i dom dok ona sirotinja koja se borila ratnih godina po raznim bojištima nije ni imala vremena razmišljati o raznim smicalicama koje su im priuštili veliki političari. Jadnici su potpali pod Zakon o naknadi kao stvoren za razne prijevare.

Tih ratnih godina srpske agresije na Hrvatsku sin bivšeg vlasnika spomenutih zgrada dolazi u RH iz Švicarske u koju je izbjegao 1940. godine od ratnih zbivanja i na domjenku Rotary-cluba u hotelu Ambasador u Opatiji 1993. godine obećava pokloniti svu imovinu koja bude vraćena njegovoj obitelji Rotary-clubu, a oni će poduzeti sve potrebne radnje da i dođu do te imovine. Taj zadatak im i nije bio težak s obzirom da je Ured nadležan za donošenje rješenja pod direktnom ingerencijim županije Primorsko – goranske, a čiji je tada dožupan, odnosno kasnije župan, bio Vidoje Vujić predsjednik rotarijanaca i bliski prijatelj i stranački kolega tadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela pa tako gradske službe iseljavaju protuzakonito prostore javne namjene odnosno, ordinacije Doma zdravlja i vrtić s jaslicama. MO prije donošenja ikakvih rješenja, jer znaju da sukladno zakonu, ti se prostori ne vraćaju i tako poklanjaju imovinu rotarijancima.

ROTARIJANAC ODLIKOVAO ROTARIJANCA

Punomoćnik ovlaštenika naknade u postupku povrata koji je započeo 1997.godine bio je odvjetnik Tomislav Sabljar, bivši javni tužitelj u Jugoslaviji i gradski vijećnik HNS-a u gradskom vijeću Rijeke i rotarijanski mentor sina bivšeg vlasnika. Stranački kolega Sabljara, Slučajno ili ne, predsjednik RH, rotarijanac Stipe Mesić, odlikuje sina bivšeg vlasnika Spomenicom domovinske zahvalnosti. Gospodin je odlikovan, kako piše u obrazloženju, između ostalog, radi toga što je poklonio imovinu rotarijancima. Isti je odlikovan prije nego što je riječki ured donio ijedno rješenje vezano za stanove kao i imovinu koju poklanja budući nije njegova.

Kako su rotarijanci znali kakva će biti rješenja?

Odgovor je i više nego jednostavan iz razloga što je postupak zapravo vodio odvjetnik Sabljar i dirigirao svim procesnim radnjama. Previše dugo bi bilo isticati sve nepravilnosti 22 godine dugog postupka u kojemu su derogirana sva ljudska prava stanarima prvenstveno ne priznavanjem za stranku u postupku jer čovjek i njegovi preci koji žive u stanu 80, 60, 50 godina i koji su predali 2 zahtjeva za otkup stana prema mišljenju ureda i riječkom ODO-u nemaju pravni interes. Prestrašna je činjenica da se ured, odnosno institucije RH nisu vodile zakonima koje su dužne provoditi i na taj način nekoga oštetile dok su drugome priskrbile nepripadajuću materijalnu korist.

ULOGA MARIJANE FRANOLIĆ S RIJEČKOG ODO I ŽDO

Međutim, još strašnija je činjenica da je takvo djelovanje blagoslovilo riječko državno odvjetništvo i čak sudjelovalo u njemu. Kako je moguće da se ODO bori da imovina pripadne onima koji nemaju zakonska prava umjesto RH koju treba predstavljati i čije interese treba štititi? Mogući razlog je upravo u tome da nije samostalno nego djeluje po naputcima političara koji nažalost u ovoj državi imaju i moć i ovlasti i nikome ne odgovaraju.

Prema izjavama stanara, kojima za koji mjesec prijeti deložacija, i koji navode kako se riječka državna odvjetnica Marijana Franolić svim silama bori da imovina ne pripadne RH te pritom čak i javno iznosi neistine samo kako bi opravdala korupciju. Za takvo njeno djelovanje DORH je čak unapređuje u županijsku državnu odvjetnicu u Rijeci. U takvim okolnostima gospođa Marijana Franolić regulira s višeg ŽDO odluke koje je donosila u nižem ODO. Naime, nakon obavljenog suspektnog posla DORH je seli ponovo iz riječkog ŽDO u riječki ODO. Obzirom da je DORH ustrojen kao poluvojna formacija, ispada da gospođa Hrvoj-Šipek, barem kada je gospođa Franolić u pitanju, djeluje suprotno zakonima ove zemlje.

MINISTAR KRALJEVINE JUGOSLAVIJE I ZA VRIJEME TITA NASTAVIO ŽIVOT U VILI NA KVARNERU

Da ne bude zabune o tome o čijoj je imovini riječ, treba istaći da je bivši vlasnik sporne imovine i otac rotarijanca iz naše priče bio ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji i kada je uvidio da će doći do promjene društvenog uređenja, ušetao je u banku, podigao ogromni novčani hipotekarni iznos na te svoje najamne zgrade u iznosu od 1.200.000 talijanskih lira. Hipoteku niti kredit nije nikada vratio. Kolika je to u stvari vrijednost najbolje ilustrira činjenica da je hipoteka podignuta 17. studenog 1944. godine u jeku najžešćeg bombardiranja Rijeke kada praktički nekretnine nisu vrijedile ništa.

Također je važno naglasiti da je bivši vlasnik prije i nakon konfiskacije živio u svojoj vili kraj mora s obzirom da su mu konfiscirane samo najamne zgrade opterećene hipotekom. Isto tako treba reći da su u istoj banci propali štedni ulozi građana koje nitko nije osigurao, a među tim štedišama bilo je i članova obitelji koji su živjeli u spornim najamnim zgradama u Rijeci.

ULOGA JADRANKE KOSOR I BEZOBZIRNA DISKRIMINACIJA GRAĐANA

Zakon o naknadi je jasan i osporava povrat ukoliko se ne vrati revalorizirani iznos hipotekarnog dugovanja. Međutim ni ured ni riječki ODO ne traže uplatu od svojih prijatelja. Zamislite samo kolika je to diskriminacija građana RH jer država dozvoljava ovrhe i izbacivanja iz domova obitelji koje pritisnute nedaćama ne mogu vraćati dugovanje banci dok svojim pajdašima udvostručuje imovinu opraštajući dugovanje. Što reći kad se zna da ni to nije dovoljno nego PGŽ poklanja iz svoga proračuna rotarijancima za uređenje tih nezakonito stečenih prostora 200.000 kuna.

Za to vrijeme ti veliki rotarijanski dobrotvori „prijatelji“ između ostalih Nikola Mikić, čovjek koji je uništio nekada uspješnu firmu Estare Culto, “vrsni“ poduzetnik kojega je Jadranka Kosor vodila po svojim premijerskim putovanjima, zatim današnji dogradonačelnik Rijeke dr. Goran Palčevski, poznatiji po odbijanju mobilizacije 1991. na ratištu u Lici, pa vlasnik kanala RI – izvjesni Radivoje Bošnjaković i slični – prijetnjama nastoje isprazniti stanove od zaštićenih najmoprimaca, iako ta formulacija – “zaštićeni najmoprimac” – zvuči jako smiješno.

U takvim okolnostima ironično je tako nazvati, primjerice stanarku čija je obitelj u stanu živjela 60 godina i zahvaljujući zakonima Andreja Plenkovića, koje je kasnije ukinuo Ustavni sud, ali prekasno za nju jer od svoje bijedne mirovine nije mogla plaćati najam pa je čak podigla kredit na banci međutim ni to nije pomoglo te je doslovno s pinklecom na ramenu i svojim uspomenama napustila stan. Po čemu je ona bila zaštićena? Nažalost nije jedina koja je napustila svoj dom.

Stanari su također u posjedu audio snimke na kojoj se nalazi zapis razgovara jednog stanara sa Radivojem Bošnjakovićem, osnivačem Zaklade Viktor Ružić Rotary cluba Rijeka i vlasnika RI kanala. Samo preslušavanjem snimke i kad se čuje kako se spomenuti drugovi odnose prema stanarima i hrvatskim zakonima, svako represivno tijelo Republike Hrvatske bi ga momentalno strpalo u pritvor.

Nadalje, u prilogu donosimo dokumentaciju o tome kako je grad Rijeka nezakonito upisivao vlasništvo i kasnije na osnovu toga stjecao dobit. Jedan od priloženih dokumenta je presuda Ustavnog suda koja priječi upis vlasništva gradu Rijeci na imovinu zdravstva, drugi je etažni elaborat kojeg naručuje Grad Rijeka od firme rotarijanca Košćine, lažno se predstavljajući pritom kao vlasnik tih prostora i zgrade da bi kasnije na osnovu tog elaborata upisao vlasništvo što je vidljivo na priloženom vlasničkom listu i rentao Dom zdravlja što je također vidljivo prema dostupnom ugovoru o zakupu.

ULOGE KOMADINE I GUVERNERA HNB-A

Treba podsjetiti na jedan zanimljiv detalj kada je uvaženi gospodin Vidoje Vujić postao predsjednik Rotary cluba, da je tada za stolom sa njime sjedio član SDP-a i župan PGŽ Zlatko Komadina, spomenut već kao financijski donator rotarijanaca u Rijeci.

Nadalje, a obzirom na današnju neobičnu ulogu HNB-a u Republici Hrvatskoj valja napomenuti što je u ovom konktetnom  slučaju radila HNB za vrijeme mandata Rohatinskog kao guvernera Hrvatske narodne banke. Kao prvo, HNB je nezakonito i neovlašteno dala brisovno očitovanje riječkom gradskom uredu i tako oštetila RH za milijune kuna. Naime, nadležni Ured koji je vršio povrat imovine u Rijeci obratio se HNB-u s pitanjem ima li evidentirano dugovanje, iako je znao da nema, i uz to lažno naznačio da se radi o nacionaliziranoj (ne konfisciranoj, kako zaista jest) imovini, a HNB koji je neovlašten i bez ikakvog dokaza o tome da je dug vraćen, daje brisovno očitovanje.

Dokazi o tome nalaze se gruntovnom izvatku, odnosno na teretovnom listu gdje se vidi upisana hipoteka pretka rotarijanca koja nikad nije vraćena. Osim toga, važno je za napomenuti kako na dokumentu gdje se potpisao Slavko Linić kao gradonačelnik Rijeke, jasno piše da je prodaja stanova izvršena u ime i za račun grada, dok je stanarima na sastanku sa predstavnikom grada Rijeke, a koji je održan 15. prosinca 2022. glavna pravnica grada Rijeke izjavila da je grad Rijeka prodavao stanove 90-ih u ime i za račun Republike Hrvatske, jer da nisu bili vlasnici. Međutim, sada odjednom tvrde da nisu vlasnici ničeg i brišu vlasništvo.

Za ilustraciju o kakvim mračnim likovima je riječ, donosimo fotografije sa stubišta hodnika u momentu kada Jadranka Kosor ulazi u prostorije Rotary cluba u Strossmayerovoj 26 u Rijeci, odnosno u isti prostor odakle su uvaženi pripadnici Rotary Cluba ilegalno iselili zdravstvo, a sada iz iste zgrade tjeraju stanare.

Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti da nekadašnja državna službenica s dobrom mirovinom koja u Zagrebu stanuje u nekadašnjem stanu nesretne obitelji Drobac, svojim stečenim iskustvom zasigurno može instruirati riječke rotarijance. Da ne bi sve ostalo na kurtoaznoj posjeti Mesićeve kućne prijateljice Rotary Clubu u Rijeci, donosimo fotografiju na kojoj je Jadranka Kosor snimljena prilikom posjete tvornici Estare Culto u Valpovu u društvu Nikole Mikića, osobe na fotografiji s upečatljivom crvenom kravatom.

Kao i svaka druga sumnjivo privatizirana tvrtka u Hrvatskoj o kojoj danas svjedoči Savo Šmitran iz sindikata tekstila, u povijest tvrtke Estare Culto riječkog rotarijanca zapisane su prevare vezane uz stečaj koji je okončan kaznenim prijavama podnesenim od strane stečajnog upravitelja ali bez krajnjeg sudskog ishoda.

ULOGA PLENKOVIĆEVOG OCA

Puno obitelji iz spomenutih zgrada se odlučilo na odlazak ne želeći živjeti pod pritiskom rotarijanaca koji čak organiziraju komisije i krenu od stana do stana, kako oni nazivaju, u inspekcije. Koliko je moćan i blizak vlasti Rotary-club u Rijeci slikovito govori i podatak, primjerice kad im sadašnji dožupan PGŽ Vojko Braut (koji je i sam Rotarijanac) piše statut, bivša premijerka Jadranka Kosor dolazi na sastanke ili kada Vlada RH šalje izaslanstvo da dogovori kako bi se migrante moglo smjestiti u te stanove iz kojih su pod prijetnjama izbjegli autohtoni žitelji i to što dalje od ove nepravedne zemlje. Je li uopće moralno da političari koji obnašaju vlast mogu biti članovi raznih tajnih udruženja u kojima inicijacijom se zaklinju na vjernost svom društvu i prijateljima. Kada je Vujić preuzimao čelno mjesto županijske Gospodarske komore naglasio je da je to postao uz pomoć svojih rotarijanaca, je li i on njima pomogao dok je bio župan?

Činjenica je da dok je bio župan i predsjednik Rotary-cluba upravo Rotary-clubu dodijeljen je iznos od 50.000 kuna iz kapitalnih donacija. Također je upečatljivo da PGŽ-u programsku podršku izrađuje firma NetCom u vlasništvu rotarijanca i predsjednika njihove zaklade Ante Domića. Zbog ovakvih pitanja, djelovanja političara trebala bi uvijek biti javna i transparentna i uvijek u službi građana i općeg dobra, a ne privatnih klubova i interesa. Na taj način lako je njima bilo doći i do Vlade RH, što usput budi rečeno stanarima nikada nije uspjelo, s obzirom da je rotarijanac Vujić bio prijatelj i kolega pokojnog oca Andreja Plenkovića.

Slučajno ili ne, ime Marija Plenkovića, pok. oca trenutnog premijera RH, nalazi se na listi od 12 osoba koje su činile Izvršni savjet lista Slobodni tjednik, časopisa koji je početkom 1990-ih izlazio u Hrvatskoj a kojeg je uređivao Marinko Božić.

Podsjetimo, ST  je bio projekt vojne službe u koji su uključili veći broj svojih suradnika novinara i početnika sklonih piskaranju po nalogu. Uključeno je i nekoliko novinarskih piskarala desnog i proustaškog profila koji su pumpali mržnju i ekstremizam. U ovom projektu nisu korišteni novinari Vjesnika i HRT-a koji su bili već u radnom odnosu i izvršavali druge zadatke. Početni kapital osigurao je Marko Roglić, šef KOS-a za Dalmaciju preko poduzeća INA-Tours u kojem je bio direktor a obnašao je funkciju predsjednika Izvršnog savjeta lista Slobodni tjednik. Pokojni otac Andreja Plenkovića bio je njegov zamjenik u Izvršnom savjetu ST-a.

STANOVI ZA MIGRANTE

Čini se da slike s riječkih ulica koje su prepune migranata sa svih strana svijeta nisu slučajne. Naime, iz priloženog sudskog zapisnika razvidno je da je politika jednog od najistaknutijih hrvatskih gradova nakon tzv. demografije bratstva i jedinstva koji je ustrojen u bivšoj državi a putem kojeg su komunističke vlasti naseljavale glavni grad Hrvatskog primorja radničkom klasom sa prostora cijele Jugoslavije, sada predodređen kao grad namijenjen migrantima koji se slijevaju prema Jadranu tražeći daljnji transfer prema nekim od zemalja Europe.

Iz priloženog zapisnika s ročišta održanog 2020. godine je razvidno da rotarijanac Vujić i prijatelj bivše premijerke Jadranke Kosor precizno navodi i izjavljuje na sudu buduću namjenu stanova u kojem se nalaze još neiseljene 44 riječke obitelji – da oni posluže za smještaj migranata. Spregu politike i rotarijanaca iz Rijeke naprosto nije moguće sakriti. Povodom toga, stanari su se obraćali medijima, političkim strankama, uključujući i uvaženu pripadnicu  platforme Možemo, Sandru Benčić, ali bez ikakvog povratnog odgovora. Dakle, potpuni muk.

SV. AUGUSTIN: A BEZ PRAVDE, ŠTO SU TADA DRŽAVE DOLI RAZBOJNIČKE BANDE

Oni hrabriji stanari su ostali, nisu se pokolebali i pokleknuli pod pritiscima i nepravdom i Don Quijotovski se bore za svoj dom. Borba je teška, iscrpljujuća, dugotrajna pa je nažalost mnogo stanara i preminulo ne dočekavši pravdu.

Tragedija je to koja traje i kojoj su izložene sudbine riječkih obitelji kojima je nesreća nanesena groznim zakonskim rješenjima koja su u potpunom nesuglasju s temeljnim ljudskim pravima, a kao da i to nije bilo dovoljno nego su kroz koruptivni postupak bačeni u još dublju provaliju i daljnju neizvjesnost.

Ovih dana pratimo kako su se gotovo sva ministarstva RH upregla svim silama pomoći vinovnicima tzv. afere Kongo. I neka su,  treba pomoći građanima RH u nevolji, ali zašto onda Ministarstvo pravosuđa i Pučka pravobraniteljica RH ne reagira i pomogne i riječkim obiteljima u provođenju pravde i zakonitosti. Ovako ispada da svi nisu jednaki pred zakonom, a što su tada države bez pravde doli razbojničke bande.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon