UDRUGA PIO: VLADA JADRANKE KOSOR JE KONCESIJAMA UVELA PRIVATIZACIJU POMORSKOG DOBRA I MORSKIH LUKA

Tekst: Udruga PIO

Foto: GeoTeo/Vlada RH

Luksuzni smještajni kapaciteti, ograđena kupališta petozvjezdaških hotela “Bellevue” i “Alhambra”, članak je Novog lista od 21. srpnja 2021. koji pod naslovom “Ljetne radosti: Roger Federer uživa u Malom Lošinju” sugerira čitateljima da se dešava nešto lijepo i pozitivno na “našoj” obali. Sigurno je ugodno čuti da se jedan od najboljih svjetskih sportaša odmara kod nas. Međutim, odmara li se kod nas?

U nastavku spomenutog članka piše: “…uglavnom izbjegavajući odlaske u gradsko središte…”, dakle odmara se u hotelu koji je odabrao i plaži hotela koja je ograđena pa nije u doticaju s lokalnim stanovništvom.

Ovdje treba jasno naglasiti da su gotovo svi hoteli na Lošinju (Jadranka hoteli, kao i pojedine vile) u vlasništvu ruskog kapitala pa tako i vila u kojoj se odmarao Federer. Nažalost, rukovodstvo Jadranke d.d. nije uspjelo priskrbiti nekoliko milijuna eura za adaptaciju svojih objekata iako je posjedovalo najljepše hotele i zemljišta kao i brodogradilište na Lošinju već je to mogao, naravno samo strani investitor, jer kako bi banke mogle dati hipotekarni zajam od nekoliko milijuna na vlasništvo Bellevue-a ili drugih objekata.

I tako imamo vilu Alhambru na predivnom Čikatu u vlasništvu Rusa s ogradom i u njoj Rogera Federera. Međutim, što kaže naš zakon o ogradama na pomorskom dobru ?

Prema riječima ravnateljice Uprave pomorstva Ministarstva mora Nine Perko: “U Hrvatskoj ne postoje privatne plaže i u hrvatskoj povijesti, tradicija je da se NIKADA pomorsko dobro nije moglo privatizirati ni na jedan način.”

I sada dolazi hrvatski ALI: “Jedini način ograničenja je koncesija, ali ona da bi nešto isključila iz opće upotrebe je vrlo rijetko. Takva koncesija uvijek mora biti predviđena u dokumentima prostornog uređenja, a o tome mora odlučiti davatelj koncesije te taj uvjet mora biti istaknut u samom natječaju.”

Koliko smo upoznati sa situacijom u Malinskoj i propadanjem Haludova do prijepora vlasnika, također ruskog kapitala, i lokalne uprave došlo je upravo iz razloga što se nije popustilo ucjenama i dozvolilo ograđivanje plaže i mora ispod kompleksa Haludova.

Isto tako, koliko smo upoznati, Zakon o davanju takvih posebnih koncesija donijela je Vlada Jadranke Kosor, a konačnu odluku o davanju takve koncesije daje Županijska skupština.

Kako navode ruski ulagači njihova strategija je pozicioniranje Lošinja kao jedinstvenog odredišta luksuza i vitalnosti na Jadranu.

Za to vrijeme za veliku većinu Hrvata strategija je pozicioniranje i opstajanje za koru kruha u Njemačkoj ili Irskoj i pri tome možda odmor u domovini na nekoj koncesioniranoj plaži na kojoj će platiti ležaljke i suncobrane i kroz ograde gledati Federere kako se brćkaju u “našem” moru, a ostali puk koji se još nije pozicionirao u tuđini kroz PDV, prirez, razrez, namet, podnamet itd., financirati će one koji tako velikodušno daju koncesije stranom kapitalu.

Što se bunimo pa imamo pokoju plažu kraj koje u većini slučajeva izlazi kakva kanalizacija, pretrpanu ljudima, pa čak i po navodima jednog vijećnika, do kojih se teško dolazi zbog pretrpanosti automobilima.

Tko im je kriv, neka ljetuju u Alhambri…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon