OGLASIO SE PROFESOR GEOGRAFIJE S VRHOVNOG SUDA

Tekst: VSRH/Panopticum

Foto: HRT/ABC Geografije

Vrhovni sud Republike Hrvatske (VSRH) oglasio se u četvrtak, 5. siječnja 2023. u vezi slučaja posvojenja djece iz Konga, ali i oko činjenice da je predsjednik suda dan ranije u izjavi za medije pomiješao dvije države u Africi. Priopćenje VSRH prenosimo u cijelosti i to kako slijedi:

“U vezi s jučerašnjom izjavom Predsjednika Vrhovnog suda, priopćuje se da je došlo do pogreške na način da je Predsjednik zamijenio Demokratsku Republiku Kongo (ranije Zair) sa Republikom Kongo (ranije Kongo Brazzaville).

Obzirom da Demokratska Republika Kongo nije pristupila Konvenciji o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem sastavljene u Haagu 29. svibnja 1993., to onda proizlazi da su hrvatski sudovi bili ovlašteni odlučivati u postupku priznanja stranih sudskih odluka iz Demokratske Republike Kongo, koje se odnose na institut posvojenja, pozivom na odredbe Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Međutim, kako su uočene pravne praznine u reguliranju međunarodnog posvojenja, i kao posljedica toga, različito postupanje sudova u ovakvim predmetima, Predsjednik je izdao Preporuku općinskim sudovima s ciljem poboljšanja koordinacije između sudova i nadležnog Ministarstva.

Sadržaj Preporuke ćemo objaviti na mrežnim stranicama našeg suda nakon što Preporuka bude dostavljena općinskim sudovima.

Predsjednik je, također, danas održao sastanak sa ministrom Ivanom Malenicom na kojem je zaključeno da treba pokrenuti zakonodavnu inicijativu koja bi dovela do izmjena i dopuna nekoliko zakona kako bi se u ovakvim postupcima osigurala veća kontrola postupanja državnih tijela i osigurao najbolji interes djece.

U okviru svoje dužnosti kao najvišeg organa sudske uprave Predsjednik poduzima i druge mjere radi kontrole zakonitosti u postupanju sudova, o čemu ćemo izvijestiti javnost”.

Bilo kako bilo, čini se da je pravosuđe RH puno rupa pa kao i u slučaju Perković – Mustač gdje je Njemačko pravosuđe razotkrilo mnoge mrlje domaćih institucija u slučaju Perković-Mustač, mi umjesto da kao država napredujemo očito nazadujemo, pa će nam nove mrlje otkrivati i zambijsko pravosuđe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon