TRIBINA PUČKE PRAVOBRANITELJICE O ZAŠTITI STARIJIH OSOBA

Tekst: Panopticum

Foto: HCK

Povodom Međunarodnog dana starijih, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u četvrtak, 13. listopada 2022. organizira javnu raspravu pod nazivom „Kako zaštititi starije osobe od zlouporaba ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju?“. Javna rasprava održat će se u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27 u vremenu od 10 do 13 sati.

Podsjetimo, starije osobe sklapaju ugovore o uzdržavanju kada više ne mogu same o sebi skrbiti ili znaju da to neće moći činiti još dugo, zbog čega svoje povjerenje poklanjaju drugoj osobi, davatelju uzdržavanja. Pri tom, za razliku od ugovora o doživotnom, kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju do prijenosa imovine dolazi odmah nakon sklapanja ugovora.

Tribina se održava budući je uočeno da postoji uzlazni trend kojim dolazi do zlouporaba ovih ugovora, čime stariji mogu izgubiti njegu i skrb koji su im potrebni, ali i krov nad glavom. Zato je potrebno unaprijediti normativni okvir kako bi se prevenirale zlouporabe ovih ugovora, a imajući u vidu posebnu ranjivost primatelja uzdržavanja.

Radi prevencije zlouporaba, a kako mnogi nisu upoznati s razlikom između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, potrebno je osigurati bolju informiranost, posebice osoba koje se odluče na njihovo sklapanje. To je moguće, primjerice, uvođenjem prethodnog savjetovanja i primatelja i davatelja uzdržavanja o učincima i dosezima takvih ugovora, a dobro bi bilo i uspostaviti Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

U slučaju kad davatelj uzdržavanja ne izvršava svoje obveze, ugovor se može raskinuti, no u praksi ovi sudski postupci traju dugo, što ima osobito otegotan učinak s obzirom na životnu dob primatelja uzdržavanja, koji ponekad umiru ne dočekavši raskid ugovora, bez adekvatne njege i skrbi.

Program tribine/javne rasprave moguće je pronaći na internetskim stranicama pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon