UĐE LI U DRUGI KRUG JPV BI MOGLA PORAZITI TOMAŠEVIĆA!?

Tekst: Panopticum

Foto: Stiv Cinik/L. Hoffmann

Rat anketama pred lokalne izbore u Hrvatskoj koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021. ulazi u završnu fazu uoči izborne šutnje koja nastupa dan ranije. Od svih gradova i županija u Hrvatskoj izbori za grad Zagreb i njenu županiju privlače najviše pažnje javnosti.

Za sada, a prema dostupnim medijskim anketama koje su nerijetko naručene od samih kandidata za izbore, predstavnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević kroz službenu kampanju mogao bi proći s relativno najboljim rezultatom. Najveći rezultat u anketama koje dobiva kandidat Tomislav Tomašević je visokih 42 posto.

Međutim, u prvom krugu lokalnih izbora za grad Zagreb bi presudnu ulogu mogli imati neodlučni birači, kojih je prema dosadašnjim anketama redovito više od 10 posto. Sukladno tome, rovovska bitka vodit će se za drugo mjesto koje vodi u drugi krug izbora koji su na rasporedu dva tjedna nakon prvih, odnosno 30. svibnja 2021. Statističkom obradom dosadašnjih rezulatata kandidata koji imaju najviše šanse ući u drugi krug uz nejasno favoriziranog kandidata platforme Možemo! iskristalizirala su se imena Miroslava Škore i Jelene Pavičić Vukičević koji se prema postotku anketiranih nalaze unutar statističke greške. Odmah iza njih nalazi se kandidat stranke HDZ, Davor Filipović. Nadalje, porušeni mostovi suradnje unutar SDP-a i sumnje u fiktivnu kandidaturu udaljili su Joška Klisovića iz izborne utrke, jednako kao i druge kandidate koje lokalna javnost nije prepoznala budući su ostali širinom poruka nevidljivi u svojim nedovoljno artikuliranim medijskim nastupima. No, njihove krhotine od dobivenih glasova na izborima biti će itekako zanimljiv materijal u Skupštini grada Zagreba s 47 mjesta prilikom lobiranja u formiranju buduće gradske vlasti.

Hipotetski gledano, uđe li trenutna obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba i kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević (JPV) u drugi krug izbora za grad Zagreb s Tomislavom Tomaševićem, borba u političkom ringu za Zagreb biti će u potpunosti izborni spektakl godine. Praćenjem kandidata uočeno je da medijsku kakofoniju koju proizvodi izuzetno financijski bogata predizborna kampanja Tomislava Tomaševića i mogla bi u konačnici prouzročiti suprotni efekt te se pokazati kontraproduktivnom. Osim što ima stanovitu prednost obzirom da je žena, velika je vjerojatnost da bi JPV sinergijskim učinkom drugih stranaka mogla odnjeti relativno tanku pobjedu, ali ipak pobjedu, nad kandidatom platforme Možemo! čiju neuobičajeno agresivnu izbornu kampanju vodi marketinška agencija iz balkanske prijestolnice u Beogradu. Sinergija JPV i drugih političkih stranaka se posebno odnosi na HDZ budući se u pojedinim krugovima spekulira kako je Andrej Plenković pospremio u džep JPV u zamjenu za blaži pristup pravosuđa. U slučaju poraza, a i taj scenarij je itekako moguć, JPV bi trebala odstupiti zajedno s vodećim ljudima u poglavarstvu Grada Zagreba.

Bilo kako bilo, posljednju riječ dati će glasači izlaskom na izbore, a brojanje glasova tradicionalno će biti obrađeno u tvrtki Apis u Zagrebu uz prezentaciju rezultata od strane DIP-a na čijem je čelu predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa dok će jedno od glavnih pitanja nakon izborne noći biti – zašto su ankete toliko pogriješile?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon