ZAŠTO BANKE ŽELE OTKUPITI DUGOVE BOLNICA?

Tekst: Ivan Lovrinović/Panopticum

Foto: HNB

Banke žele otkupiti dugove hrvatskih bolnica koji trenutno dosežu 12 milijardi kuna, a dugove građana su prodale utjerivačima dugova. Zašto? Odgovor je jednostavan – dugove bolnica ionako mora namiriti država a banke znaju kako će državu prisiliti da što prije plati, jer one ionako imaju najveći utjecaj na vodstvo države.

Banke bi uz dobar diskont otkupile dugove bolnica jer im je to očito profitabilniji posao u odnosu na sve manje zarade od kamata na kredite. Time bi veledrogerije privremeno riješile svoj problem i sustav bi nastavio funkcionirati nadalje do neke nove točke kada će se nagomilati milijarde i stvoriti ista panika i ucjene.

AGENCIJE ZA UTJERIVANJE DUGOVA BEZ NADZORA

Podsjetimo, banke su proteklih nekoliko godina prodale oko 36 milijardi kuna svojih potraživanja od čega ogromna dio otpada na građane. Kome su prodali? Agencijama za utjerivanje dugova koje nisu pod ničijim nadzorom i koje su ih u prosjeku za samo 25 posto nominalne vrijednosti otkupili. Prodaja dugova nije novost, ali je pravo pitanje zašto banke građanima nisu ponudile da otkupe svoje dugove za 25 posto nominalne vrijednosti?

DRŽAVA IZGUBILA POREZ NA DOBIT

S druge strane, država je u tim operacijama bankama smanjila osnovicu za plaćanje poreza na dobit za spomenutu razliku, čime su banke značajno profitirale. Pored toga, banke su kod HNB-a oslobodile tim činom velike iznose rezervacija za tzv. loše kredite koje su vodili kao nenaplative ili teško naplative, a to im je bio trošak. Država je time izgubila milijarde kuna poreza na dobit od banaka, a građani prepušteni na torturu spomenutim utjerivačima dugova. Odakle god se krene vidimo da su HNB, financijski sustav i pravosuđe ključni problemi Hrvatske. Taj problem mogu riješiti damo građani ako žele i to masovnim izlaskom na izbore. U suprotnom se nitko nema pravo žaliti na banke, utjerivače, lihvarenje, krivosuđe…

OSMIŠLJEN I UHODAN SUSTAV

Od dugova zdravstva od 12 milijardi kuna na lijekove otpada oko 6 milijardi. Četiri veledrogerije drže 95 posto prodaje lijekova u Hrvatskoj a to su: Medika, Phoenix Farmacija, Medical Intertrade i Oktal Pharma. Navedene firme su visokozadužene i to kratkoročno. Njihova potraživanja za isporučene lijekove su 2 do 4 puta veća od kapitala i rezervi. Postavlja se pitanje tko im uopće odobrava kredite kada tako loše stoje?

Međutim, taj financijsko-zdravstveni kaos je u stvari sustav, način rada koji skupo plaćamo. Očito je određenim interesnim skupinama ovaj model izvrstan.

Može li se ta štala očistiti? Naravno. Samo treba za to čistač koji bi u roku mjesec dana snimio ovaj kaos i sveo stvari na clean start, a nakon toga pokazao da troškovi lijekova mogu biti zasigurno niži.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon