ODRŽAN OKRUGLI STOL O SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI RIJEKE I DOLINE RJEČINE

Tekst: Panopticum

Foto: HAZU

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je u utorak 11. lipnja 2024. okrugli stol na temu Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine. Cilj je bio pomoći upoznavanju i osvješćivanju šire javnost o važnosti očuvanja rijeke i doline Rječine u što prirodnijem stanju. Moderator skupa bio je akademik Mladen Juračić. Uvodna izlaganja održali su Josip Rubinić, Ivana Šarić, Nenad Buzjak, Ivana Buj, Mišel Jelić, Roman Ozimec, Irma Popović Dujmović. Skup je pozdravila Gabrijela Šestani, prof. biol., načelnica Sektora za prirodu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Rječina (ili po domaći Ričina) je vodotok u zaleđu Rijeke koji predstavlja veliki prirodni resurs, ali i prijetnju, posebno u eri klimatskih promjena. Antropogeni pritisak u cijeloj dolini također je značajan. Zbog toga su se na okruglom stolu okupili stručnjaci, predstavnici udruga i zainteresiranih strana, iako se (nažalost) svi pozvani akteri nisu odazvali.

Svrha i cilj okruglog stola su bili potreba za očuvanjem rijeke Rječine, krške ljepotice, u što je moguće prirodnijem stanju, naravno uzimajući u obzir i da je voda Rječine važan resurs za vodoopskrbu šireg kvarnerskog područja. Cilj okruglog stola bio je predstaviti biološke, geomorfološke, hidrološke i druge posebnosti tog područja i ukazati na estetsku i društvenu važnost ovog prostora. Isto tako preporučiti izradu interdisciplinarne studije i nastavak istraživanja na temelju kojih bi se pristupilo zaštiti i održivom upravljanju rijekom i cijelim područjem. Okrugli stol bi u budućnosti također trebao pomoći upoznavanju i osvješćivanju šire javnost o važnosti očuvanja rijeke i doline Rječine u što prirodnijem stanju.

Opširniji prikaz Okruglog stola sa zaključcima nalazi se na internetskoj poveznici HAZU: https://www.info.hazu.hr/…/okrugli-stol-sadasnjost-i…/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon