ZABA: FINANCIJSKI FORENZIČARI SUMNJAJU NA PRANJE NOVCA

Tekst: Panopticum

Foto: G. I.

Prema obilju medijskih napisa, još se utvrđuju razmjeri financijske afere koja već tjednima potresa Zagrebačku banku, jednu od vodećih banaka u Hrvatskoj. Zbog toga su dva člana uprave banke podnjela ostavku, a trenutno su preuzeli riječ oni koji provode knjigovodstveno-financijski nadzor posluje li Zagrebačka banka po kriterijima koji su propisani Zakonom o platnom prometu.

Kako se neslužbeno može saznati iz financijskih krugova, Zagrebačka banka iz samo njima poznatih razloga nije prijavljivala sve gotovinske i bezgotovinske transakcije Uredu za sprječavanje pranja novca, a što je bila dužna po zakonu. Naime, Zagrebačka banka je već u dva prijašnja nadzora od strane HNB-a dobila prigovor da mora poboljšati sustav nadzora gotovinskog protoka novca koji su propisale institucije Republike Hrvatske. Inače, informacija o sumnjama o mogućem pranju novca u Zagrebačkoj banci je stigla iz europske središnje banke, koja je prethodno obaviještena od strane američkih istražnih organa. HNB, koji po službenoj dužnosti obavlja nadzor brojnih uplata i isplata, ne potvrđuje niti ne demantira da su njihovi financijski forenzičari u kontroli Zagrebačke banke utvrdili propuste.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon