TALIJANSKI IZBORI 2022. – NOVA PREMIJERKA IZ BERLUSCONIJEVE POLITIČKE BUNGA BUNGA RADIONICE?

Tekst: Panopticum

Foto: Corriere della Sera

Konzervativna koalicija čija je kandidatkinja bila Giorgia Meloni trijumfirala je na parlamentarnim izborima koji su se održali u nedjelju, 25. rujna u Italiji. Na taj način desno orjentirana Giorgia Meloni će vjerojatno postati prva premijerka Italije nakon II. svjetskog rata. Pojedini izvjestitelji koje su medijske kuće iz svijeta, ali i EU, poslali da  prate Talijanske izbore, neslužbeno izjavljuju da Giorgia Meloni nije prava fašistica kako su je dosad etiketirali, ma što to značilo. Tijekom zadnjeg dana izbora u Italiji u izbornom stožeru Giorgije Meloni službeno je bilo akreditirano preko 400 novinara i fotoreportera.

Rezultati izbora pokazuju da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što predstavlja temelj za političku stabilnost u Italiji. U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton s naglaskom kako je vrijeme za odgovornost. Meloni bi trebala preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Europske središnje banke koji je politiku Rima okrenuo prema Bruxellesu, inače centru odlučivanja EU.

Slučajno ili ne, na dan kad je Istarski sabor Pazinskim odlukama 1943. godine odlučio o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra s maticom zemljom – domovinom Hrvatskom, održani su izbori u Italiji gdje je buduća premijerka prije više godina tražila da se ti dijelovi RH sada vrate Italiji.

Podsjetimo, Giorgia Meloni je kao pripadnica desnice u prošlosti često spominjala Hrvatsku, prvenstveno kako bi ugodila raznim desničarskim krugovima u Italiji koji još uvijek maštaju o promjeni granica poput nedavnih izjava istočno-balkanskog Porfirija. Tako, primjerice Meloni ne tako davne 2014. godine izjavljuje na društvenim mrežama: “Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon