SPREMA LI SE UHIĆENJE RIJEČKE TUŽITELJICE FRANOLIĆ?

Tekst: Panopticum

Foto: DORH

Nakon što su u Rijeci prošle godine sudski procesuirane i zasad nepravomoćno proglašene krivima nekadašnje kraljice zagrebačkog državnog odvjetništva, Željka Pokupec kao glavna zvijezda Općinskog državnog odvjetništva te Sineva Vukušić kao bivša šefica Županijskog državnog odvjetništva, čini se da na bubanj dolazi još jedna dama iz redova lokalnog DORH-a. Kako se neslužbeno može saznati iz pravosudnih krugova riječ je o državnoj odvjetnici Marijani Franolić. Iako dotična još uvijek nesmetano obavlja poslove u tužiteljstvu grada Rijeke, osim šturih vijesti koje dolaze iz pravosuđa, i lokalni krugovi u PGŽ, i to već duže vremena, šuškaju o mogućem sankcioniranju gospođe Franolić obzirom na krimen koji joj se stavlja na teret.

U RIJECI „ZAMRAČENE“ 4 ZGRADE

Naime, političkim pogodovanjem hrvatska država oštećena je za milijunske vrijednosti koje su suprotno zakonu otišle u ruke privatnih osoba, većinom članova riječkog SDP-a, a prevare su i izvršene zahvaljujući riječkim SDP-ovcima i to bivšem gradonačelniku Obersnelu i bivšem županu i rotarijancu Vujiću. Najgore od svega je ne samo da su građanima oteti prostori javne namjene nego je i 44 riječke obitelji ostalo bez doma.

Treba napomenuti da se radi o ogromnoj materijalnoj šteti čija se vrijednost mjeri u obliku četiri višestambene zgrade u centru Sušaka, kao i o 310 m2 poslovnog prostora u petoj zgradi, a o degradaciji domicilnog stanovništva i otimačini njihovih domova bolje i ne govoriti.

TURUDIĆ PRIMIO BIVŠE POLITIČKE MOĆNIKE UMOĆENE U KRIMINAL?

Povodom toga, a posebno na okolnost kako je novoimenovani Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u prvim radnim danima svog mandata primio neke od inkriminiranih osoba ovog nesvakidašnjeg slučaja grupa oštećenih građana iz Rijeke zatražila je s Turudićem hitan sastanak pogotovo što je s protekom vremena mnogo oštećenika preminulo jer se radi o uglavnom starijoj populaciji pa sve odgode i čekanja izazivaju direktne negativne posljedice. Naime, ova agonija građana spram lokalnih moćnika uz neskrivenu pomoć pojedinih pripadnika DORH-a predugo traje iako su sve činjenice pravno jasne te uredno dostavljeni svi materijalni dokazi. Posebnu težinu ovom slučaju daje podatak kako je supruga jednog od sudionika neuobičajenog sastanka kod Turudića jedna od tužiteljica Odsjeka USKOK-a  u Rijeci.

Podsjetimo, hrvatska javnost je izvještena kako je Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, 5. lipnja 2024. godine primio na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja kako bi ih izvjestio o stanju kaznenih prijava koje su navedena gospoda podnjeli.

OMOGUĆILI STJECANJE VIŠEMILIJUNSKE KORISTI

Odmah nakon toga, Udruga PRAVDA ISTINA ODGOVORNOST (PIO), zatražila je dana 6. lipnja 2024. sastanak s Glavnim državnim odvjetnikom, kako bi ih gospodin Turudić na isti način kao i Šegona, Linića i Kralja obavijestio o stanju njihove kaznene prijave vezane za koruptivne radnje Grada Rijeke pa između ostalih i Slavka Linića. Naime, nezakonitim radnjama opisanim u čl. 291 Kaznenog zakona učinjena je višemilijunska šteta RH kao i njenim građanima otevši između ostalog 44 obitelji njihov dom kao i prostore javne namjene. Pravo na dom je kategorijski zaštićeno čl. 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava kao i Ustavom Republike Hrvatske. Te protupravne radnje pogodovanja izvršene su da bi Grad Rijeka odnosno Slavko Linić i Vojko Obersnel svojem prijatelju i stranačkom kolegi, tada županu PGŽ, a danas pokojnom rotarijancu Vidoju Vujiću omogućili stjecanje višemilijunske imovine. Jedno od zanimljivih imena koja se mogu pronaći među članovima Rotary Cluba Rijeka je zamjenik SDP-ovog gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, koji je u jednom mandatu bio i predsjednik RC-a Rijeka.

Koliko je to organizirani kriminalni podhvat jasno je iz činjenice da je rješenje o dodjeli imovine osobama koje na nju nemaju zakonsko pravo, donio ured koji je tada bio direktno podređen Vidoju Vujiću.

U KRIMINAL INVOLVIRANI I LOKALNI DIJELOVI DORH-A

Dakle, neosporno je da su Linić, Obersnel i Vujić u to vrijeme visoko pozicionirani političari, izvršili kazneno djelo protupravnog pogodovanja i pomaganja u pokušaju zluporabe položaja i ovlasti. Iz svega je razvidno kako su teško oštetili 44 obitelji otevši im domove i preko 20 godina učinili njihove živote noćnom morom.

Isto tako, od najveće je važnosti da Glavni državni odvjetnik primi predstavnike riječke udruge oštećenih s obzirom da je u nečasne radnje otimanja imovine involvirano i samo državno odvjetništvo budući da je izostala svaka njegova aktivnost iako je imalo ovlaštenja kao stranka u postupku da brani interese RH i njenih građana i ulaže žalbe.

Sve u svemu moglo bi se zaključiti kako se nameće niz zanimljivih pitanja na koje će oskoro morati odgovarati uvažena pripadnica riječkog tužiteljstva Marijana Franolić, koja je prema informacijama našeg portala direktno involvirana u ovaj slučaj.

Slučajno ili ne, kaznena prijava udruge PIO došla je na postupanje istom onom odvjetništvu, odnosno ljudima u Rijeci koji su propustili uočiti i sankcionirati kaznene radnje. Zato je itekako važno da novi Glavni državni odvjetnik primi skupinu oštećenih građana iz Rijeke okupljenih u udrugu PIO i upozna ih sa statusom predmeta i razuvjeri da jedna osoba upravo iz njihove kaznene prijave nema povlašteniji status od svih ostalih.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon