NAKON VIRA PREDSJEDNIK RH U SPLITU NA ISPRAĆAJU BRODA „VUKOVAR“ U NATO MISIJU

Tekst: N. J./Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović u večernjim satima u nedjelju, 29. kolovoza 2021. sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana općine Vir, u ponedjeljak 30. kolovoza 2021. predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je u Splitu u Vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ uz prigodno obraćanje na svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta i broda RTOP – 41 „Vukovar“ u NATO operaciju „Sea Guardian“.

Operacija potpore miru pod nazivom “Sea Guardian” je NATO vođena operacija koja doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, osiguranju slobode plovidbe i borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje te razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih država u Sredozemlju.

Podsjetimo, početkom rujna prošle godine u trajanju od 20 dana na istu operaciju NATO saveza upućen je ratni brod „Dubrovnik“ u sastavu HRM, službenih oznaka RTOP – 42, koji je izgrađen u brodogradilištu Wärtsilä u Finskoj 1986. godine te stavljen u službu u ratnoj mornarici Finske pod imenom “FNS 63 Kotka”. Međutim, brod je povučen iz službe u Finskoj ratnoj mornarici 2005. godine a prema neslužbenim informacijama trebao je završiti u rezalištu, međutim prodan je Hrvatskoj ratnoj mornarici kao dio “offset” programa prilikom nabave oklopnih vozila Patria u vrijednosti 9 milijuna eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon