BROD HRM IZ AFERE PATRIA ODLAZI U NATO MISIJU SEA GUARDIAN

Tekst: M. N.

Foto: HRM

Vlada je na svojoj prvoj sjednici u petak, 24. srpnja 2020. usvojila Odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju. Odlukom Vlade RH je predviđeno upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga brodom Hrvatske ratne mornarice „Dubrovnik“, službenih oznaka RTOP-42 u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju početkom rujna ove godine u trajanju od 20 dana. Obrazlažući Odluku, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako se sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske u NATO operaciji Sea Guardian značajno unaprjeđuju sposobnosti Hrvate ratne mornarice za provedbu misija i zadaća.

Operacija potpore miru Sea Guardian je NATO vođena operacija koja doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, osiguranju slobode plovidbe i borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje te razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih država u Sredozemlju.

Da podsjetimo, Dubrovnik je ratni brod u sastavu HRM, a izgrađen je u Brodogradilištu Wärtsilä u Finskoj 1986. godine te stavljen u službu u Finskoj ratnoj mornarici pod imenom FNS 63 Kotka. Brod je povučen iz službe u Finskoj ratnoj mornarici 2005. godine. Prema neslužbenim informacijama trebao je završiti u rezalištu, međutim  prodan je Hrvatskoj ratnoj mornarici kao dio “offset” programa nabave oklopnih vozila Patria u vrijednosti 9 milijuna eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon