MEĐUNARODNI 10. KAMP PETREBIŠĆA 2019.

Tekst: D. Sremiš

Foto: PP Učka

Jubilarni, 10. suhozidni međunarodni volonterski baštinski kamp i radionica – Petrebišća X., održati će se od 27. srpnja do 4. kolovoza 2019. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki. Uz Udrugu Dragodid, domaćin i partner međunarodnog kampa je Park prirode Učka, a donatori su Ministarstvo kulture Republike HrvatskeOpćina Mošćenička Draga, Primorsko-goranska županija i Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom kampa i radionice sudionici će naučiti osnove suhozidne gradnje, zatim oblikovati kamen malim ručnim alatom, sagraditi suhozid ”iz nule”, obnoviti kameni krov, obnavljati seosku suhozidnu i drvenu infrastrukturu, te sudjelovati u međunarodnom neformalnom suhozidnom natjecanju i natjecanju u balotama. Osim radnog programa, pripremljen je program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama te stručno vođena pješačka i planinarska tura po PP Učka.

NAPUŠTENO LJETNO SELIŠTE

Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je otvaranjem Mitsko-Povijesne staze Trebišća-Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih ključnih punktova. U suradnji udruge Dragodid i Općine Mošćenička Draga 2010. pokrenuta je organizacija  ljetnih studentskih radionica kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o  tradicijskim graditeljskim tehnikama prenijela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

NAMJENA RADIONICE

Radionica je namijenjena studentima i mladim profesionalcima koji se bave prostorom, gradnjom i baštinom, te svima onima koje zanimaju tradicionalne tehnike gradnje, rad i zabava u prirodi. Od ukupno 20 mjesta na radionici 15 će se popuniti putem javnog poziva, a 5 kroz francusku baštinsku volontersku mrežu REMPART. Za sve ostale zainteresirane su uz prethodnu najavu dobrodošli kraći jednodnevni posjeti u periodu od 29. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine. Svi sudionici kampa i radionice moraju biti punoljetni.

ORGANIZACIJA I PARTICIPACIJA

Smještaj tijekom radionice je u vlastitim šatorima i vrećama za spavanje na lokaciji, u kampu na livadi s podosta hlada. Nema tople i tekuće vode a količina potrošnje vode je ograničena. Veliki šator služi kao kuhinja i zajednički dnevni boravak. Tuš je kamperski a WC poljski, pobliže šumski. GSM signal postoji ali je slab a struja se koristi samo za punjenje baterija. Na raspolaganju su tri obroka dnevno, od čega jedan ili dva kuhana. Vegetarijanci su dobrodošli. Dnevna zaduženja sudionika uključuju pomoć u pripremi hrane te održavanje reda u kampu i selu. Iznos participacije je 350 kn, a jezik radionice engleski/hrvatski.

DOBRO JE ZNATI

Svi zainteresirani prijave mogu slati elektronskim putem od 21. lipnja do 1. srpnja 2019. na adresu [email protected] . Prijava mora sadržavati ime i prezime, fakultet (ili druga organizacija), godinu rođenja, kontakt mobitel i mail adresu. Uz osnovne podatke organizatori mole da se pošalju i dodatni podaci kroz  koje će vas najbolje ukratko upoznati. Dakle, prikaz onoga čime se inače bavite, koji su vam interesi i što vas je motiviralo za radionicu, na način što vam najbolje leži – tekst, fotografija, crtež, ili bilo koja druga forma. Cijenit će se duhovitost i kreativnost u prijavi, a kod selekcije sudionika će upravo kvaliteta prijava biti od neizmjerne pomoći.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon