PSI I MAČKE – IZLOŽBA SLAVE STRIEGLA U GALERIJI UZ RIJEKU

Tekst: Z. Burojević

Foto: GUR/P. Ž.

U subotu, 12. listopada 2024. u Brestu Pokupskom u Galeriji uz Rijeku otvara se izložba Slave Striegla pod nazivom Psi i mačke. Organizator izložbe je Galerija uz Rijeku uz potporu  Sisačko-moslavačke županije. Izložba sadržava pedesetak radova iz Strieglova animalističkog opusa u raznim likovnim tehnikama, od kojih najveći dio do sada nije bio dostupan javnosti.

Jedan od najznačajnijih segmenata Strieglova djela svakako je njegovo majstorsko slikanje životinja; bilo da je riječ o crtežima, gdje ih „portretira“ s dva, tri poteza olovkom, perom, kredom, kistom, ili o akvarelima i uljima, na kojima ih postavlja u određene ugođaje ili situacije, kolažima kada ih svodi na konturu, ili pak, kada toj temi pristupa gotovo posve apstraktno.

Strieglovi prikazi životinjskog svijeta iz našeg okruženja toliko su bogati i raznovrsni da su se organizatori odlučili pokazati ih kroz više izložbi prema pojedinim životinjskim vrstama. Prvom izložbom PSI I MAČKE ulazimo u jedan od najznačajnijih animalističkih opusa u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

Striegl je objašnjavao: „…Životinje treba portretirati a ne slikati, isto kao i ljude…, jer  imaju različita raspoloženja, jedanput su mirne i nezainteresirane, ravnodušne, drugi put nervozne ili razdražene ili tužne, ili pak razigrane i vesele.“

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon