DAN PLANETA ZEMLJE 2023.

Tekst: Panopticum

Foto: ProGEO

Dan planeta Zemlje 2023. obilježava se globalno 53. put, a poziv je upućen svima –  vladama, javnom, privatnom i nevladinom sektoru te građanima – da se ujedine radi dobrobiti Zemljine i vlastite budućnosti. Povodom toga se prošlogodišnja tema Dana planeta Zemlje „Investiraj u naš planet“ ponavlja i ove godine. Naime, organizatori su odlučili ustrajati u podsjećanju javnosti da čovječanstvo treba uporno i hrabro djelovati kako bi stvorilo pozitivan pomak u borbi s klimatskim promjenama i neizostavnim posljedicama.

Klimatske promjene jedne su od najvećih prijetnji za Zemlju i čovječanstvo. Svi aspekti okoliša, ekosustavi, ali i gospodarstvo osjećaju posljedice – sve učestalije i snažnije vremenske ekstreme koji su izravna posljedica promjena klime.

Među njima su oprašivači, važna i raznolika skupina životinja čija ugroženost ima drastične posljedice za poljoprivrednu proizvodnju i stabilnost kopnenih ekosustava. Ulaganja u zaštitu divljih oprašivača odvijaju se kroz uspostavu monitoringa te razvijanja ekoloških poljoprivrednih praksi i ulaganja u obnovu prirodnih staništa.

Nadalje, invazivne strane vrste također predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za bioraznolikost na globalnoj razini jer destabiliziraju ekosustave u kojima se pojavljuju a mogu imati i izravan utjecaj na ljudsko zdravlje. Podaci pokazuju da se broj stranih vrsta u novim područjima neprestano povećava, a glavni uzrok je povećanje globalne trgovine, prijevoza, turizma i sve izraženije klimatske promjene.

Osim toga, na zdravlje ekosustava utječu onečišćeni zrak i oborine iz kojih se talože onečišćujuće tvari, a upravo je onečišćenje zraka i dalje najizraženiji pritisak iz okoliša na zdravlje ljudi. Ekosustavima posebno šteti otpad, prije svega otpadna plastika. Raspadom plastike u okolišu dolazi do emisija raspada na čestice mikroplastike koja ulazi u ekosustav i hranidbene mreže.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon