ZEC KONTIJA – ISTARSKA KUĆA U PRIRODI

Tekst: Panopticum

Foto: JU Natura Histrica

Istra ne napreduje samo u turističkom smjeru. Istovremeno s razvojem turizma Istra gradi i mnoge druge sadržaje na svom poluotoku u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti. Naime, pred sam kraj 2021. godine u šumi Kontija otvoren je Znanstveno-edukacijski centar (ZEC) Kontija. U sklopu projekta izrađeni su i Planovi upravljanja zaštićenim područjima prirode Limskog zaljeva i šume Kontija, kao i Studija upravljanja posjetiteljima.

Sagrađen je na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije a opremljen je u sklopu EU projekta „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, a financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelji projekta, ukupne vrijednosti 13,8 milijuna kuna, su Općina Vrsar kao vodeći partner, zajedno s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica.

ZEC Kontija je projektiran kao „Kuća u prirodi“ sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom, a zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za učenike i studente, uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te ambicijom da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti. Istovremeno, ZEC Kontija je centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji posjećuju zaštićeno područje Limskog zaljeva i šume Kontija, te punkt koji služi organizaciji i širenju inovativnih turističkih i sportskih aranžmana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon